Mainos

Poh­joi­ses­ta Eu­roo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si - ”Te­ke­mi­seen on osal­lis­tu­nut huikea määrä ou­lu­lai­sia”

Oulu tavoittelee yhdessä 32 pohjoisen Suomen kunnan kanssa vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa. Voitto takaisi laajalle pohjoiselle alueelle ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä Suomen ja koko Euroopan valokeilaan.

Oulu2026:n visiossa tulevaisuuden Pikisaari voisi näyttää vaikkapa tältä. Kuva: Ari Järvinen – SAFA Arkkitehdit
Oulu2026:n visiossa tulevaisuuden Pikisaari voisi näyttää vaikkapa tältä. Kuva: Ari Järvinen – SAFA Arkkitehdit

Pohjoisen elämäntavoissa on paljon näytettävää Euroopalle: luonto, sauna, meri, järvet ja joet, puhtaat raaka-aineet, pohjoinen ruokakulttuuri, lumi- ja jäärakentaminen, yötön yö, valo, pimeys ja neljä vuodenaikaa. Kulttuuriohjelma on Oulu2026-hakuprosessin sydän. Ohjelman visio on olla innostava, kestävä ja eurooppalainen.

”Kyseessä ei ole yhden vuoden show vaan pitkäaikainen kaupunki- ja aluekehittämisen kokonaisuus, joka koskettaa laajasti alueemme ihmisiä”, Oulu2026-hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen avaa.

Kilpailussa Oulun pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa erilaisten, jopa yllättävien, asioiden yhdistämistä. Kulttuurin ja taiteen keinoin tuodaan ihmisiä yhteen ja parannetaan vuorovaikutusta. Teknologiaa, taidetta ja luontoa yhdistetään ennennäkemättömällä tavalla. Pääteemalla on kolme alateemaa: Villisti kaupunki, Vastakohtien voima ja Rohkeasti reunalla. Jokaisen teeman käynnistää laajamittainen kansainvälinen avausohjelma. Teemat ovat syntyneet yhdessä 20 pohjoissuomalaisen luovan neuvonantajan kanssa. He edustavat laajasti taiteen, tieteen, kulttuurin ja luovan talouden aloja.

”Kaiken pohjana on kattava materiaali, jota on kerätty työpajoissa, kyselyissä ja kohtaamisissa satojen kuntalaisten, päättäjien ja sidosryhmien kanssa. Teemojen tekemiseen on osallistunut huikea määrä oululaisia”, Oulu2026-hankkeen ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoo.

Oulu2026-neuvonantaja Blair Stevenson: ”Rohkeasti reunalla on lupaus taistella yhdessä sen puolesta, että nuoret valitsisivat jäämisen”

Euroopan mittasuhteissa melkein erämailla sijaitseva Oulu on sijainnistaan huolimatta sitkeä, sopeutuvainen ja aktiivinen yhteisö. Samaa korostaa Blair Stevenson, yksi Oulu2026-teeman parissa työskennelleistä neuvonantajista.

”Minulle rohkeasti reunalla tarkoittaa, että ihan sama, missä päin Eurooppaa on, voi vaikuttaa kansainvälisesti ja korkealuokkaisesti kulttuuriin. Se ei vaadi asumista suurissa metropoleissa.”

Alkujaan Kanadasta kotoisin oleva Stevenson tietää, mistä puhuu. Kaksi vuosikymmentä ”on-offina” Oulussa asunut mies mieltää Oulun kotikaupungikseen. Hänellä on laaja kokemus koulutuksesta, kulttuurista ja teknologiasta. Näitä yhdistää myös Rohkeasti reunalla -teema.

Yksi tunnetuimmista oululaisista kulttuuritapahtumista on Ilmakitaransoiton MM-kisat. Make Air not War! Kuva: Sanna Krook
Yksi tunnetuimmista oululaisista kulttuuritapahtumista on Ilmakitaransoiton MM-kisat. Make Air not War! Kuva: Sanna Krook

Oulusta on Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

Reunalla elämiseen vaaditaan rohkeutta ja sisukkuutta, mutta usein nekään eivät riitä, jos muut asiat eivät ole kunnossa. Tästä kielii etenkin syrjäisempien paikkakuntien yleinen ongelma: poismuuttavat nuoret.

”Jos paikkakunnat eivät onnistu tarjoamaan nuorille tarpeeksi mahdollisuuksia esimerkiksi opiskella, nuoret muuttavat muualle. Rohkeasti reunalla on lupaus taistella yhdessä sen puolesta, että nuoret valitsisivat jäämisen”, Oulun ammattikorkeakoulun yliopettajana työskentelevä Stevenson toteaa.

Stevenson uskoo, että Oululla on hyvät mahdollisuudet voittaa Euroopan kulttuuripääkaupungin titteli.

”Ensinnäkin mukana on hyvin laaja joukko ihmisiä, jotka ovat työskennelleet pitkään ja hartaasti luodakseen uniikin ja jännittävän kulttuuriohjelman. Toiseksi, tittelillä voisi olla suurimmat vaikutukset juuri Ouluun, sillä aluetta ei yleisesti mielletä varsinaiseksi kulttuurikeskukseksi mutta silti osoitamme mainiosti, miten kaupunki voi vaikuttaa asioihin suurestikin. Kolmanneksi, ihmiset Oulussa ja sen lähialueilla ovat aivan mahtavia tekijöitä luomaan kulttuuria paikallisille, valtakunnallisille ja kansainvälisille yleisöille.”

Euroopan kulttuuripääkaupunkikisan ensimmäinen kierros ratkesi kesäkuussa 2020. Kuvassa Oulun esittelytiimi: Priyanka Sood (vas.), Alma Lehmuskallio, Piia Rantala-Korhonen, Samu Forsblom, Päivi Laajala, Blair Stevenson, Aapo Rautio, Heikki Myllylahti ja Kyösti Oikarinen. Kuva: Henri Turunen
Euroopan kulttuuripääkaupunkikisan ensimmäinen kierros ratkesi kesäkuussa 2020. Kuvassa Oulun esittelytiimi: Priyanka Sood (vas.), Alma Lehmuskallio, Piia Rantala-Korhonen, Samu Forsblom, Päivi Laajala, Blair Stevenson, Aapo Rautio, Heikki Myllylahti ja Kyösti Oikarinen. Kuva: Henri Turunen

Lue lisää Oulun matkasta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi Kulttuuri-ilmastonmuutos -lehdestä.

EUROOPAN KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI
  • 2.6.2021 selviää, voittaako vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin aseman Oulu, Tampere vai Savonlinna.
  • Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on valittu vuodesta 1985 asti.
  • Asema on tuonut monille kaupungeille pysyviä vaikutuksia kulttuuriin, matkailuun, toimijoiden yhteistyöhön ja kaupunkikuvaan.
  • Valinnan tekee kansainvälinen asiantuntijaraati.
  • Oulun kulttuuripääkaupunkihakemus on luettavissa www.oulu2026.eu/hakukirja

SOMEKANAVAT

Facebook - www.facebook.com/Oulu2026Official 

Instagram - www.instagram.com/oulu2026official

Twitter - @Oulu2026offici

-