Poh­joi­sen kan­sal­lis­puis­to­jen kä­vi­jä­mää­rät reip­paas­sa nou­sus­sa – Lapissa sulan ajan ret­kei­ly on kii­laa­mas­sa tal­vi­se­son­gin ohi

Selkä-Sarven saari Perämeren kansallispuistossa.
Selkä-Sarven saari Perämeren kansallispuistossa.
Kuva: Karoliina Rantala

Lapin kansallispuistojen kävijämäärät ovat kasvussa, tiedottaa Metsähallitus.

Perämeren kansallispuistossa kävijöitä on tänä vuonna ollut lähes kolmannes enemmän kuin viime vuonna. Heinäkuun loppuun mennessä kävijöitä oli noin 6000. Kasvun taustalla vaikuttaa yleinen retkeily- ja kansallispuistobuumi sekä kaupallisten toimijoiden liikennöinti alueella, mikä on lisännyt puiston saavutettavuutta.

Koronapandemia on lisännyt kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden kävijämääriä koko maassa. Kävijämäärien kasvu edellyttää Metsähallituksen mukaan investointeja kohteiden palvelurakenteisiin ja Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut tälle hallituskaudelle erillisrahoituksina 38 miljoonaa euroa puistojen korjaukseen ja kehittämiseen.

Rahoituksella kehitetään myös Perämeren kansallispuistoa ja muita Perämeren saaria. Esimerkiksi kansallispuisto-opasteita lisätään ja uusitaan, Pensaskarin laiturin kulkuramppi uusitaan ja alueen perinnemaisemia on raivattu.

Rakennustöitä on tehty myös Oulun seudun saarikohteissa. Härkäleton ja Kropsun laiturirampit on uusittu ja Iin Röyttään, Kropsuun ja Hietakallaan rakennetaan parhaillaan uusia päivätupia. Pidemmän tähtäimen kehitystä ohjaa hoito- ja käyttösuunnitelma, jota päivitetään parhaillaan yhdessä sidosryhmien kanssa, Metsähallituksen tiedotteessa todetaan.

Lapissa kesäsesonki kasvattaa suosiotaan

Heinäkuu on ollut selkeästi vuoden vilkkain kuukausi Lapin luontokohteissa. Vain Pyhä-Luoston ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistojen heinäkuun käyntimäärät jäivät maaliskuun luvuista muutamalla tuhannella.

Sulan ajan käyntimäärät touko-lokakuussa niin Lemmenjoen, Urho Kekkosen, Pyhä-Luoston kuin Pallas-Yllästunturinkin kansallispuistoissa olivat viime vuonna suuremmat kuin talvikuukausina. Vuoden 2021 käyntimäärien perusteella trendi vaikuttaisi jatkuvan. Kesäkauden kasvua selittää maastopyöräilyn suosion lisääntyminen patikoinnin rinnalla.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto käyntimäärien kasvu oli lukumäärällisesti suurinta. Suhteellisesti eniten kävijämäärä kasvoi Lemmenjoen kansallispuistossa, jossa vierailijoita riitti tänä vuonna 50 prosenttia viime vuotta enemmän.

Käyntimäärien kasvu lisää investointitarvetta

Metsähallituksen mukaan luontoon on löytänyt yhä useampi vasta retkeilyn aloittanut. Tämä on huomattu luontokeskusten asiakaspalvelupisteissä, joista kysytään aiempaa enemmän retkeilyvinkkejä esimerkiksi varusteisiin liittyen.

Kasvavat kävijämäärät tuovat mukanaan myös ikäviä lieveilmiöitä, kuten roskaamista, vaikka pääosin luonnossa liikuntaankin retkietiketin mukaisesti. Lapin luontokohteiden huoltoväliä on kuitenkin  jouduttu tiivistämään.

Lapin kansallispuistoissa on erillisrahoituksen turvin paranneltu reittejä, kunnostettu pitkospuita, rakennettu ja kunnostettu taukopaikkoja ja vastattu kasvaneeseen asiakaspalvelutarpeeseen.

– Ilman erillisrahoitusta olisimme olleet täysin pulassa jo entisten käyntimäärien kanssa, saatikka näin suuren kasvun myötä. Tämä tehty investointi tuottaa hyötyä jatkossakin, kunhan nykyisessä hallitusohjelmassa ja kehysriihessä sovittu perusrahoituksen taso toteutuu myös tulevaisuudessa, sanoo Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.