Mainos

Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien Omis­ta­jan­vaih­dos­pal­ve­lu auttaa yri­tyk­sen myyn­nis­sä

Kehityspäällikkö Paula Pihlajamaan mukaan omistajanvaihdoksessa tarvitaan talouspuolen ammattilaisia, mutta yrityksestään luopuva tarvitsee myös henkistä tukea.

Kun yrityksen omistaja vaihtuu, tämä saattaa toisinaan kestää pitkäänkin. Apua prosessiin saa esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelusta.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien kehityspäällikkö Paula Pihlajamaa (vas.) onnittelee Oulun Kaihdinpalvelun uusia yrittäjiä Jarmo Haapa-ahoa ja Heidi Alamikkelää.
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien kehityspäällikkö Paula Pihlajamaa (vas.) onnittelee Oulun Kaihdinpalvelun uusia yrittäjiä Jarmo Haapa-ahoa ja Heidi Alamikkelää.
Kuva: Maija Pylväs

”Alkukartoitan tilanteen myyjän kanssa. Kartoitamme, missä yritys sillä hetkellä on ja millaisia asiantuntijapalveluita tarvitaan. Jos mukaan tarvitaan talouspuolen ammattilaista esimerkiksi arvonmääritykseen, minä voin kilpailuttaa eri toimijat asiakkaan puolesta”, kehityspäällikkö Paula Pihlajamaa kertoo.

Palveluun voi ottaa yhteyttä sekä ostaja että myyjä.

”Jos minä en ole oikea henkilö hoitamaan jotain asiaa, ohjaan oikealle henkilölle. Pääasia, että yrittäjä ottaa johonkin yhteyttä.”

Pihlajamaa korostaa myynnin monikanavaisuutta – esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kannattaa olla aktiivinen. Yrityspörssissä ja Firmakaupassa voi kaupata yritystään, mutta muitakin on. Osalla kunnista on oma kauppapaikka, kuten Oulun kaupungilla BusinessPlaza.

”Monelle tulee yllätyksenä, että jatkajan löytämisessä voi kestää pitkäänkin.”

Pihlajamaa muistuttaa, että yrityksen pitäisi olla myyntikunnossa koko ajan. Myyntikunnolla hän tarkoittaa sitä, että taloustiedot ovat hyvällä mallilla ja sopimukset kansioituna, ettei mahdollisessa ostotilanteessa menisi aikaa esimerkiksi taseen puhdistamiseen.

”Faktahan on se, että jokainen yrittäjä joutuu luopumaan yrityksestään jossain vaiheessa.”

Henkinen luopuminen toisinaan vaikeaa

Joskus yrityksen hinta on niin korkea, ettei yritykselle löydy heti jatkajaa. Omistajanvaihdos on myös ajoituskysymys.

”Silloin kun yrittäjä on valmis luopumaan yrityksestään, ollaan myös valmiita laskemaan hintaa. Jos ei olla valmiita luopumaan, hintaa ei haluta laskea. Kun yrityksellä menee hyvin, hinta on eri kuin mitä se on silloin, kun lähdetään aktiivista toimintaa jäähdyttelemään. Sama arvonmääritys ei sovi näihin kahteen eri tilanteeseen.”

Pihlajamaa käy myös jokaisen asiakkaan kanssa keskustelun, mitä suunnitelmia asiakkaalla on kauppojen jälkeen.

”Jos jatkaja yritykselle on löytynyt, henkinen luopuminen voi olla sitten toinen juttu. Kovat arvot pystytään kyllä handlaamaan asiantuntijoiden kanssa, mutta pehmeät arvot, esimerkiksi se, että miten yrittäjä itse jaksaa kauppojen jälkeen, jäävät usein vähemmälle huomiolle. Pahimmassa tapauksessa edessä on syrjäytyminen.”

Pihlajamaan mukaan joillekin yritys on pelkästään rahantuoja, kun taas toisille yrityksestä luopuminen on kuin luopuisi omasta lapsestaan.

”On paljon heitä, jotka pitävät yritystä omana identiteettinään, jolloin luopumisesta tulee vaikeampaa. Osa ei myöskään ole välttämättä maksanut tarpeeksi YEL:iä tai turvannut muuten eläkepäiviään taloudellisesti.”

Yrityskauppa­kulttuuri tervetullutta

Yleisin syy yrityksen omistajanvaihdokselle on eläköityminen. Pihlajamaan mukaan yrityskauppakulttuuri olisi kuitenkin tervetullutta.

”Pitäisi luoda sellaista ajatusmaailmaa, että olisi ihan ok myydä yrityksiä lyhyemmällä aikavälillä. Että päätettäisiin, että omistetaan yritys 10 vuotta ja myydään sitten eteenpäin. Usein uudella yrittäjällä on myös motivaatiota kehittää yritystä. Ehkä tämä yrityskauppakulttuuri tulee olemaan luonnollisempaa nuoremmille, joille on ihan luontaista hyppeleminen palkkatyön ja yrittäjyyden välillä.”

Yrityksen myynti ei onnistu hetkessä – Oulun Kaihdinpalvelun omistajanvaihdos kesti kaksi vuotta
Aurinkosuojia myyvä Oulun Kaihdinpalvelu vaihtoi omistajaa viime keväänä, kun yrittäjä Seppo Nieminen jäi eläkkeelle.
Maija Pylväs

Aurinkosuojia myyvä Oulun Kaihdinpalvelu vaihtoi omistajaa viime keväänä, kun yrittäjä Seppo Nieminen jäi eläkkeelle. Seuraajina aloittivat Jarmo Haapa-aho ja Heidi Alamikkelä. PPY:n Omistajanvaihdospalvelu oli mukana noin kaksi vuotta kestäneessä prosessissa.

”Minun roolini oli myyjän tukeminen prosessin aikana. Tein myös myynti-ilmoituksen Yrityspörssiin ja vastaanotin sieltä tulleet kyselyt”, Paula Pihlajamaa kertoo.

Haapa-aho oli tehnyt yrityksessä sivutoimisesti kaihdinten asennuksia lähes kuuden vuoden ajan oman työnsä ohessa. Pari vuotta sitten pariskunta alkoi tutkia tarkemmin yrityksen talouslukemia ja miettiä, millaiset markkinat yrityksellä olisi.

”Kun alettiin keskustella yrityksen hinnasta, ajatuksemme Sepon kanssa olivat aika kaukana toisista. Sepolla oli kova hintapyyntö, mutta pari vuotta kun neuvoteltiin, niin tämän vuoden alussa päästiin hinnasta sopimukseen”, Alamikkelä kertoo.

Haapa-aho ja Alamikkelä hyödynsivät omia asiantuntijoitaan yrityksen hinnan määrittämiseksi. Asiassa auttoi myös Oulun Seudun Uusyrityskeskus.

Yrityksen ruorissa oli tarkoitus aloittaa jo alkuvuodesta, mutta korona viivästytti aloitusta.

”Oli mukava, että Seppo oli valmis joustamaan, joten katsottiin viikko kerrallaan, mihin maailma muuttuu. Korona ei näyttänyt kuitenkaan vaikuttavan kaihdinalaan, joten sovittiin, että toukokuussa tehdään kaupat.”

Haapa-aholla on työtaustaa myös kokkina ja YK:n joukoissa esimiestehtävissä. Alamikkelä jatkaa edelleen yrittäjänä myös omassa markkinointialan yrityksessä Valokki Designissa.

Uuteen yritykseen pariskunta lähti sesonkiaikaan kesän alussa.

”Oli tosi hyvä, että kaikki tilanteet tulivat heti vastaan. Onneksi Seppo oli alussa meidän tukena ja opettamassa käytännön asioita kuukauden ajan. Saatiin häneltä paljon tietotaitoa.”