Mainos

Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien hy­vin­voin­ti­ra­has­to tukee pai­kal­lis­yh­dis­tyk­siä – Oulun Yrit­tä­jien startti hy­vin­voin­tiin sain len­tä­vän lähdön ra­has­ton tuen avulla

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hyvinvointi rahasto tukee paikallisyhdistyksiä ja sitä kautta yrittäjien hyvinvointia. Oulun Yrittäjien startti hyvinvointiin onnistui.

Joonas Hakala (takana vas.), Ronja Paaso-Rantala ja Elias Hirvaskoski ohjasivat ja opastivat Juri Niemikorpea (edessä vas.), Jari Aholaa, Liisi Petterssonia, Minna Råmania ja Esa Jämsää kuntosaliharjoittelun parissa. Kaikki olivat tyytyväisiä kuntosaliharjoitteluun.
Joonas Hakala (takana vas.), Ronja Paaso-Rantala ja Elias Hirvaskoski ohjasivat ja opastivat Juri Niemikorpea (edessä vas.), Jari Aholaa, Liisi Petterssonia, Minna Råmania ja Esa Jämsää kuntosaliharjoittelun parissa. Kaikki olivat tyytyväisiä kuntosaliharjoitteluun.
Kuva: Ester van Dam

Oulun Yrittäjät aloitti kuntasalitreenit Liikuntakeskus Voitossa tammikuun alussa. Kyseessä on hyvinvointihanke. Jäsenet maksoivat itse puolet kuntosalimaksuista. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hyvinvointirahastosta myönnetyn hyvinvointituen avulla kuitattiin toinen puoli.

”Alussa oli kuntotestit ja kehonkoostumusmittaus. Jokaiselle laadittiin näiden perusteella henkilökohtainen ohjelma. Saimme myös henkilökohtaista ohjausta”, Oulun Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja Auli Lukkarila kertoo.

Loppumittaus tehtiin 8. huhtikuuta Liikuntakeskus Voitossa. Oulun Yrittäjillä oli myös oma WhatsApp-ryhmä osallistujille. Lukkarilan mukaan ryhmä on ollut innostunut kuntosaliharjoittelusta.

”Tämä on kiinnostanut sekä miehiä että naisia eli startti hyvinvointiin on alkanut onnistuneesti.”

Jatkossa mukaan henkinen jaksaminen

Oulun Yrittäjien hallituksen jäsen Minna Råman sanoo, että ryhmä tuli täyteen ennätysnopeasti. Tällaiselle hyvinvointia tukevalle toiminnalle on tarvetta. Jatkossa suunnitellaan sellaisia projekteja, jotka tukevat myös henkistä jaksamista.

”Tarkoitus on tarjota yrittäjille erilaisia vaihtoehtoja, jotta mahdollisimman moni osallistuisi yhteiseen toimintaan. Tarkoituksena on myös työkyvyn parantaminen ja verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa”, Lukkarila painottaa.

PPY on tehnyt hyvinvointikyselyn, jonka pohjalta laaditaan laajempi hyvinvointikonsepti yrittäjille.  ODL:n hallinnoi Jatkoon!-hanketta, jonka seuraava valmennusryhmä on alkamassa toukokuussa.

”Hanke on suunnattu nimenomaan mikro- ja pienyrittäjille tukemaan ja vahvistamaan yrittäjän psyykkistä hyvinvointia työnohjauksen keinoin. Tietoa hankkeesta löytyy www.odl.fi/jatkoon -sivustolta”, Lukkarila kertoo.

Oulun Yrittäjät tukee jäsentensä hyvinvointia tarjoamalla tietoa ja tukea hyvinvoinnin edistämisestä.

”Viimeisen parin vuoden aikana monen yrittäjän jaksaminen on ollut äärirajoilla. Resilienssin vahvistamiseksi liikunnan, levon ja ravinnon tasapainon ohella on hyvä keskittyä myös arkiseen vireystilan säätelyyn. Koen että vapaa keskustelu ja ajatusten vaihto muiden yrittäjien kanssa on  myös erittäin tärkeää”, Lukkarila kertoo.

Hyvinvointia tukevat perusasiat kunniaan

Råmanin mielestä yrittäjän hyvinvointiin pätee samat lainalaisuudet kuin kenen tahansa hyvinvointiin.

”Stressinsietokykyä vaaditaan usein keskivertoa enemmän. Ajankäytön suhteen monella on parannettavaa. Hyvinvointia tukevat perusasiat ovat hyvin arkisia eli riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja sopiva määrä mielekästä liikuntaa sekä palautuminen. Perusasioihin on mahdollista saada tukea yrittäjäverkostosta.”

Lukkarila pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan syömällä kohtuullisesti ja harrastamalla arkiliikuntaa. Myös työn ja vapaa-ajan selkeä erottaminen on tärkeää.

”Stressi meinaa vaikuttaa yöuniin. Kävelen paljon raittiissa ulkoilmassa, kesällä pelaan golfia ja käyn kehonhuolto- ja tanssitunneilla.”

Råman on muutama vuosi sitten uudistanut ajankäyttöään. Hän on karsinut kaiken ylimääräisen kalenteristaan ja korvannut sen palauttavalla toiminnalla.

”Nautin sohvalla loikoilusta ja hyvistä tv-ohjelmista, mutta myös ladulla tai kahvakuulatunnilla hikoilusta.” Työt Råman pyrkii hoitamaan niin, ettei asioita jää roikkumaan eivätkä ne muutu stressitekijöiksi.

PPY:n Yrittäjien hyvinvointirahasto

Rahaston tarkoituksena on edesauttaa yrittäjien työkyvyn edistämistä ja säilyttämistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Esimerkkejä, mihin tarkoitukseen rahastosta voi hakea tukea:

 • Yrittäjien työterveystarkastukset
 • Työterveystutkimus
 • Yrittäjien hyvinvointiin liittyvä koulutus ja kuntoutus. Rahastosta avustettavan koulutuksen ja kuntoutuksen tulee olla tavoitteellista, asiantuntijan johdolla tapahtuvaa ja mitattavissa olevaa. 
 • Tavoitteena on kehittää yrittäjien fyysisen ja psyykkisen työhyvinvoinnin osaamista, aktivoida yrittäjiä liikkumaan ja huolehtimaan omasta jaksamisestaan. 
 • Hyvinvointirahastosta ei myönnetä avustusta lyhytkestoisiin ilman ohjausta tapahtuviin toimintoihin, kuten esim. uimahalli- tai kuntosalilippuihin. 
 • Toive on, että hankkeessa on mukana myös yhteisöllisyys.

Kuka tai mikä taho voi hakea tukea?

 • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistykset 
 • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toiminnan piirissä olevat verkostot: Nuoret yrittäjät, yksinyrittäjät, senioriyrittäjät ja kasvuyrittäjät. 
 • Rahoitusta ei myönnetä yksittäisille hakijoille.

Myönnettävän tuen määrä:

 • Hyvinvointirahastosta myönnettävä osuus voi olla korkeintaan puolet anottavan kokonaisuuden kokonaiskuluista. 
 • Myönnettävän tuen määrä sidotaan osallistujien henkilömäärään. 
 • Tukea ei myönnetä mittaviin välinehankintoihin, matkakuluihin eikä yksittäisten tapahtumien järjestämiseen.

Lisätietoja antaa järjestöpäällikkö Kirsi Anttila, p. 0500 685 148. Hakulomakkeet toimitetaan: kirsi.anttila@yrittajat.fi. Toiminta-avustukset maksetaan hankkeen loppuraportin ja kustannusselvityksen hyväksymisen jälkeen.