Mainos

Poh­jois-Poh­jan­maan ELY-kes­kuk­sen johtaja Petri Keränen kan­nus­taa ha­ke­maan yrit­tä­jil­le suun­nat­tua jat­ku­van op­pi­mi­sen mallia

Elinikäinen oppiminen tai jatkuva oppiminen on ollut viime aikoina keskustelussa niin työvoimapolitiikan kuin koulutuspolitiikankin puolella.

Petri Keränen Johtaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Petri Keränen Johtaja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Elinikäinen oppiminen tai jatkuva oppiminen on ollut viime aikoina keskustelussa niin työvoimapolitiikan kuin koulutuspolitiikankin puolella. Parhaillaan suunnitellaan ministeriöiden välisenä yhteistyönä jatkuvan oppimisen palvelukeskusta, jolle muodostettaisiin sekä keskushallinto että alueorganisaatio. Elinikäisen ohjauksen strategia on juuri valmistunut. Monet korkeakoulut, mukaan lukien Oulun yliopisto on ottautunut teemaan vakavasti.

Elinikäisestä oppimisesta puhuttaessa kohderyhmänä nähdään usein vain työntekijäasemassa oleva yritysten henkilöstö. Pitäisikö meidän ruveta avoimesti keskustelemaan myös yrittäjien, erityisesti mikro- ja pk -yrittäjien jatkuvasta oppimisesta? Yrittäjäjärjestön, koulutuslaitosten ja myös julkisen hallinnon tekemissä selvityksissä on selkeästi käynyt ilmi kouluttautumisen vaikeus.  Lähiopetus arkisin syö aikaa bisneksen teolta ja opiskelun hinnaksi tulee opiskelukustannusten lisäksi menetetyn liikevaihdon arvo. Jonkinmoista helpotusta tuo ilta- ja viikonloppuopetus, mutta sekään ei sovi kaikille.

Selvitysten mukaan yrittäjillä olisi omasta mielestäänkin osaamisen päivittämistarpeita. Digitalisaation hyödyntämisen, liiketoiminnan suunnittelun, tuotekehityksen, palvelumuotoilun sekä myynnin ja markkinoinnin osaamisessa tunnistetaan kehittymistarpeita. Esimerkiksi digitalisaation hyödyntäminen yrityksissä näyttää yrittäjäjärjestön toistuvien kyselyjen mukaan vaatimattomalta.

Olemme nyt koronakriisissä saaneet ELY-keskukseen ja TE-toimistoon tuhansia uusia yrittäjäasiakkaita. Uuden yrittäjien työttömyysturvan piirin hakeutui karkeasti ottaen tuhat yrittäjää. Laadimme yli kymmenen erilaista yrittäjille suunnattua koulutusta ja valmennusta edellä mainittuihin teemoihin. Olemme olleet yllättyneitä, ja jopa vähän pettyneitäkin noihin valmennuksiin hakeutuneiden vähäiseen määrään. Mainittakoon, että se ei johdu ainakaan hinnasta. Koronarahoituksen turvin pystyimme tarjoamaan ne ilmaiseksi. Mistä vähäinen kiinnostus johtuu?

Meillä on Pohjois-Pohjanmaalla erittäin hyvä koulutusosaaminen niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Ehdotan, että käynnistämme yhdessä yrittäjien, yrittäjäjärjestön, kauppakamarin ja yrityspalvelutoimijoiden (ELY-keskus, TE-toimisto, BusinessFinland, Finnvera, kunnalliset ja seudulliset elinkeinoyhtiöt) sekä koulutuslaitosten kanssa aidon pohdiskelun, jonka tuloksena haetaan yrittäjille suunnattu jatkuvan oppimisen malli. Uskon, että löydämme asiakkaiden tarpeisiin sopivan toimintamallin. Mielestäni tällä on iso merkitys yrittäjien itsensä ja koko maakunnan elinkeinoelämän kehittymisen kannalta. Haetaan myös tällä sektorilla keinot maakunnan elinvoimaisuuden kasvuun.