Poh­jois-Poh­jan­maa säi­lyt­ti kär­ki­pai­kan Suomen suu­rim­pa­na tuu­li­voi­ma­maa­kun­ta­na

Maakunnassa on 39 prosenttia kaikesta Suomen tuulivoimasta. Kalajoki on tuulimyllytihein paikkakunta.

Suomen suurin tuulivoimamaakunta on edelleen Pohjois-Pohjanmaa. Arkistokuva.
Suomen suurin tuulivoimamaakunta on edelleen Pohjois-Pohjanmaa. Arkistokuva.
Kuva: Nina Susi

Suomen suurin tuulivoimamaakunta on edelleen Pohjois-Pohjanmaa, jossa on 39 prosenttia Suomen tuulivoimasta, kertoo Tuulivoimayhdistys ry tiedotteessaan torstaina.

Suomen suurin tuulivoimakunta taas on yhä Kalajoki 64 tuulivoimalallaan ja reilulla 200 megawatilla. Lähes samalla tasolla on Raahe.

Vuoden 2019 aikana rakennetut tuulivoimalat nostivat Suomen tuulivoimakartalle myös uusia tuulivoimakuntia, kuten Kurikan ja Kannuksen.

Yhdistys korostaa, että tuulivoimalat tuovat merkittäviä kiinteistöverotuloja paikkakunnille. Tuulivoimaloiden kiinteistöveroa maksetaan yhdistyksen mukaan tällä hetkellä yli 70 suomalaiskuntaan.

Esimerkiksi suurin tuulivoimakunta Kalajoki sai vuoden 2019 aikana yhteensä 1,7 miljoonaa euroa kiinteistöverotuloa 64 tuulivoimalasta.

Ero seuraaviin on selvä, sillä Iissä ja Simossa tuulivoimakapasiteettia on noin 130 MW, Porissa ja Kristiinankaupungissa noin 120 MW. Yli sadan pääsee myös Närpiö, jonne asennettiin viime vuonna uusia tuulivoimaloita yli 80 megawatin verran.

Pohjoisessa suuria tuulivoimakuntia ovat myös Suomussalmi (90 MW) ja Tornio (81 MW). Kymmenen joukkoon mahtuu vielä Kannus noin 60 megawatiillaan.

Viime vuonna Suomeen asennettiin 56 uutta tuulivoimalaa, mikä nosti niiden määrän yli 750:n. Omistuksen kotimaisuusaste on noin 70 prosenttia.

Uudet tuulivoimalat ovat keskimäärin entistä suurempia. Viime vuonna keskimääräinen koko kasvoi 4,2 megawattiin, kun se voli alle 3,5 MW vielä vuonna 2017.

6.2. kello 11.24: Uutiseen päivitetty lisää tietoja tuulivoimapaikkakunnista.