Piispa Luoma: Yh­teis­työ­tä kirkon sisällä tii­vis­tet­tä­vä

Seurakuntavaalien alhainen äänestysprosentti oli pettymys, sanoo Espoon piispa Tapio Luoma STT:lle.

Seurakuntavaalien alhainen äänestysprosentti oli pettymys, sanoo Espoon piispa Tapio Luoma STT:lle. Luoman mukaan äänestysinnokkuuden jääminen edellisvaaleja alhaisemmaksi oli yllätys erityisesti siksi, että seurakuntavaalien saama näkyvyys oli tänä vuonna laajaa ja kampanjointi vilkasta.

Syitä nuivaan äänestysintoon tullaan varmasti pohtimaan kirkossa lähiaikoina paljon, Luoma arvioi.

- Onko yksi syy, että ihmiset eivät näe, että hallinnollinen vaikuttaminen olisi heille luontaisin tapa vaikuttaa kirkon toimintaan, Luoma pohtii.

Hän sanoo, että kirkossa tulisi kehittää erityisesti kirkon luottamushenkilöiden, henkilöstön ja vapaaehtoisten yhteistyötä entistä tiiviimmäksi.

Valituista luottamushenkilöistä kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita. Viime vaaleissa nuoria oli 8,7 prosenttia valituista. Nuorten äänestysaktiivisuus oli myös alhaisempaa kuin muiden äänioikeutettujen: 16-17-vuotiaista tytöistä vaaleissa äänesti reilut yhdeksän ja pojista reilut seitsemän prosenttia.

Tuloksesta ei Luoman mukaan kuitenkaan voi suoraan päätellä, ettei kirkko tavoittaisi tai kiinnostaisi nuoria. Hän huomauttaa, että reilu 90 prosenttia 15-vuotiaista käy rippikoulun ja tutustuu viimeistään sitä kautta seurakuntien toimintaan.

- Seurakuntien arjessa nuorilla on luottamustoimien ulkopuolellakin tapoja vaikuttaa ja olla mukana.

Seurakuntavaaleissa äänesti 15,5 prosenttia äänioikeutetuista. Edellisvaaleissa äänestysprosentti oli 17.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan noin joka kolmas valituksi tulleista oli mukana puolueen ehdokaslistalla. Puoluetunnuksin nimetyistä ehdokaslistoista eniten paikkoja, eli liki 45 prosenttia, sai keskusta. Kokoomus vei puoluetunnuksin nimettyjen listojen paikoista 25,5 prosenttia ja SDP 23,6 prosenttia.

Seuraaviksi suurimpina ryhminä puoluelistoilta valituissa olivat vihreät ja perussuomalaiset, jotka saivat molemmat 2,5 prosenttia paikoista.

Puolueista vähiten edustajiaan, eli vain reilun prosentin, sai läpi vasemmistoliitto.