Pieniä per­he­asun­to­ja luvassa uudessa ker­ros­ta­los­sa Oulun Top­pi­lan­saa­res­sa – ik­ku­noi­ta ympäröi pi­ris­tä­vän värikäs kehys

Toppilansaaren visiitillä eksytään kuitenkin hieman pienemmälle sivukadulle eli Isopurjeentielle, jossa on vielä yksi rakennuspaikka vapaana.

-
Kuva: Pohjola-Rakennus Oy

Asunto Oy Oulun Meripoika. Pohjola-Rakennus Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto HML Oy. Asunto A11, 2h+kt, 44,5 neliötä. Mh. 42 300 euroa (vh. 141 000 euroa).

Toppilansaaren rakennuskannan lisäämisen polttopisteenä on tällä hetkellä alueen pääliikenneväylä Pitkänmöljäntien koillispuoli salmimaisemineen ja tulossa on vielä paljon uutta.

Tämänpäiväisellä Toppilansaaren visiitillä eksytään kuitenkin hieman pienemmälle sivukadulle eli Isopurjeentielle, jossa on vielä yksi rakennuspaikka vapaana. 

Naapuruston rivi- ja kerrostaloissa on vietetty rauhallista valmiin kulmakunnan elämää nyt jo nelisen vuotta, mutta kerran vielä, pojat. Kadunvarsitontille nousee nimittäin ensi vuoden loppuun mennessä Asunto Oy Oulun Meripoika.

Viisi kerrosta ja 28 asuntoa – varsin maltillista volyymiä siis, aivan kuten vieressäkin.

Naapureiden tyylistä poiketaan kuitenkin värityksessä, sillä As Oy Oulun Meripoika on väritykseltään hiirenharmaa jyrkkäkontrastisen mustavalkoisen asemesta. Ikkunoita ympäröi siellä täällä piristävän värikäs kehys eivätkä väripilkuilta säästy myöskään piharakennukset. Tässä taloyhtiössä ulkoiluvälinevarastokin on poikkeuksellisesti erillinen rakennus.

Kaikissa asunnoissa, myös pienimmissä 26 neliön yksiöissä, on suuret parvekkeet. Asuntojakaumassa painotetaan kaksioita ja kolmioita. Vaikka neliömäärät vaihtelevat reilusti kummankin tyypin sisällä, edustavat ne silti luokassaan vain joko pieniä tai keskikokoisia asuntoja.

Huoneistopohjat vaikuttavat perusperiaatteiltaan käyttökelpoisilta. Aivan täydellisen toimivaa asuntoa ei kuitenkaan ole, sillä syvärunkoinen pistetalo rakennustyyppinä soveltuu paremmin väljästi mitoitetuille asunnoille eli sellaisille 1950-luvulta tutuille, joita esimerkiksi Toivoniemen taloissa on.

-
Kuva: Pohjola-Rakennus Oy

Toiseksi suurin kaksiomalli, 44,5 neliötä, voisi periaatteessa siis olla vähän avarampikin. Toisin kuin pienemmissä kaksioissa, olohuoneen kalustukselle jää tässä siitäkin huolimatta ihan mukavasti tilaa.

Ruokapöytä on keinovalon varassa, mutta viisi henkeä mahtuu ruokailemaan vaivatta. Keittotilassa soisi olevan hieman enemmän työtilaa, mutta tarjotullakin pärjännee mainiosti. Keittotilan kaappiseinän ikävästi rikkovan aukkokohdan voisi naamioida puolisyvällä kaapilla, joka toimisi mainiosti esimerkiksi ruokatarvikekomerona.

Avohyllyt taas olisivat trenditietoisen valinta.

Keittotila toimii nyt myös kulkuväylänä makuuhuoneeseen. Niin ei välttämättä tarvitsisi olla: Jos makuuhuoneen oven siirtäisi lähemmäs parveketta, olisi nyt lähes ylimitoitettuun makuuhuoneeseen mahdollista tehdä myös vaatehuone. Komeroitakin saisi lisäksi, jos ulkoseinän puolelle jättäisi 60 senttiä tilaa ennen ovea.

Muiden asuntojen tapaan myös tässä huoneistossa on huomioitu, että tarvittaessa niin työpiste kuin pienen lapsen sänkykin mahtuvat yhtä aikaa makuuhuoneeseen.

Kylpyhuoneen toimivuutta voisi varsin yksinkertaisesti parantaa wc-istuimen ja pesukoneen sekä sen päällä olevan IV-laitteen paikkaa vaihtamalla.

Se mahdollistaisi myös jonkin verran säilytystilaa kylppäriin, mikä lienee ihan toivottavaa.