Kaleva selvitti: Täl­lai­nen on Oulun tee­kult­tuu­ri – ­mu­kaan mahtuu muu­ta­kin kuin pus­si­tee­tä

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­nen Jaakko Tai­val­oja tietää, miten tiu­kas­sa huu­me­nuo­ren leima on – siksi hän auttaa nyt muita

Kolumni: So­ti­laal­li­nen tur­val­li­suus ei voi olla tabu jour­na­lis­mis­sa

Pie­nel­lä oma­ko­ti­ta­lol­la asun­to­pu­laa rat­kai­se­maan

Arkkitehtiopiskelija Olli Enne on suunnitellut ja rakentanut diplomityönään mallitaloa, joka pyrkii tarjoamaan uutta näkökulmaa omakotirakentamiseen.

Pienet omakotitalot taitavat tehdä uutta tulemista. Jyväskylän asuntomessuilla esiteltävä Noppakoti on esimerkki pienistä, pienelle asuntokunnalle suunnitelluista omakotitaloista.
Pienet omakotitalot taitavat tehdä uutta tulemista. Jyväskylän asuntomessuilla esiteltävä Noppakoti on esimerkki pienistä, pienelle asuntokunnalle suunnitelluista omakotitaloista.
Kuva: Timo Jokelainen

Yksiö puutarhassa. Olli Enteen Diplomityö Aalto yliopiston arkkitehtuurin laitokselle.

Arkkitehtiopiskelija Olli Enne on suunnitellut ja rakentanut diplomityönään mallitaloa, joka pyrkii tarjoamaan uutta näkökulmaa omakotirakentamiseen. Opinnäyte on jo niin pitkällä, että talo on kohta tehtaalta valmis tontille kuljetettavaksi.

Lähtökohta hankkeessa on, että jo rakennetulle omakotitalotontille rakennetaan pieni itsenäinen asunto esimerkiksi aikuistuville lapsille, isovanhemmille tai vaikka ulkopuolisen vuokralaisen käyttöön.

Yksiö Puutarhassa on pieni puinen ja teollisesti tuotettava omakotitalo. Neliöitä on alle 50. Hanke on vastaus asuntopulaan ja käyttämättömän tonttimaan ongelmaan. Enteen laskelmien mukaan esimerkiksi Pääkaupunkiseudun vajaasti rakennetuilla tonteilla on hurja määrä käyttämätöntä rakennusoikeutta.


Pienten omakotitalojen tarve on noussut esille lukuisissa yhteyksissä.

Halu asua omakotitalossa on yhä vahva, mutta asuntokuntakoon pieneneminen vaatisi toisenlaista omakotitalokantaa kuin nykyinen. Tarjonta ei kohtaa kysyntää. Onkin tärkeää, että asiassa tehdään kehittämistyötä Enteen diplomityön tavoin.

Asia on ollut esillä myös asuntomessuilla ja viime kesänä Jyväskylässä kohteina oli kaksi pienelle perheelle suunniteltua pientä omakotitaloa. Näissä Noppakodeiksi nimetyissä kaksikerroksisissa omakotitaloissa oli kaksi makuuhuonetta ja tupakeittiö, neliöitä noin 75.

Muissakin yhteyksissä, esimerkiksi tilaelementtituotantoon liittyen pienten omakotitalojen tarve ja myös tuotanto on ollut esillä.


Enteen idea ei ole todellakaan uusi, mutta se on tervetullut muistutus menneistä ajoista. Aiemmin oli hyvin tavallista, että piharakennuksissa asuttiin. Tällaisia pienasuntoja rakennettiin paljon vielä jälleenrakennuskaudella, sen jälkeenkin jossakin määrin.

Eivät pienet omakotitalotkaan mikään uusi asia ole. Varsinkin pohjoisessa kylien liepeille muodostui pienomakotitaloasutusta, joka taisi usein kytkeytyä huono-osaisuuteen.

Vielä 1980- ja 1990-luvulla rintamamiestalojen piharakennuksia asuttivat opiskelijat. Nykyisin asumistasovaade lienee kohonnut sellaiseksi, etteivät piharakennusten pienasunnot kelpaa edes heille.

Viimeisten vuosikymmenien rakentamisen yksilöllistymiskehityksen myötä myös piharakennusten sivuasuntojen rakentamisesta on taidettu ainakin laajempimittakaavaisesti luopua.

Ehkä asiassa olisi tarvetta palata vanhaan. Enteen diplomityö on mielenkiintoinen ehdotus omakotiasumisen uudeksi ja myös nykyistä yhteisöllisemmäksi muodoksi.