Pe­rus­teet­to­mien vaa­li­vilp­pi­väit­tei­den kiis­tä­mi­nen vei työ­pai­kan – Trump antoi kor­keal­le tur­val­li­suus­vir­ka­mie­hel­le potkut Twit­te­ris­sä

Chris Krebs arveli jo viime viikolla, että menettää pian työpaikkansa.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole suostunut tunnustamaan tappiotaan, vaan väittää vaaleja vilpillisesti. Väitteelle ei ole esitetty mitään perusteita.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ei ole suostunut tunnustamaan tappiotaan, vaan väittää vaaleja vilpillisesti. Väitteelle ei ole esitetty mitään perusteita.
Kuva: CHRIS KLEPONIS / POOL

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tiistaina erottanut kyberturvallisuus- ja infrastruktuuriturvallisuusviraston (CISA) johtajan Chris Krebsin. Viraston varajohtaja Matthew Travis erosi myöhemmin tiistai-iltana itse.

Trump ilmoitti erottamisesta Twitterissä. Uutistoimisto Reutersin mukaan Krebs ei saanut ennakkotietoa potkuista, vaan luki niistä Twitterissä.

Trump syytti tviitissään Krebsiä "hyvin epätarkan" lausunnon esittämisestä. Trumpin mukaan epätarkkuus syntyi siitä, että Krebs oli sanonut vaalin olleen turvallinen, eikä siinä tapahtunut vilppiä. Presidentti esitti jälleen vaalin vilpillisyydestä useita väitteitä, jotka vaalivirkamiehet ovat useaan otteeseen kumonneet valheellisina.

Twitter antoi jälleen varoituksen Trumpin tviittien sisällöstä merkitsemällä väitteet vaalivilpistä kyseenalaisiksi.

Myös kymmenet vaaliasiantuntijat julkaisivat maanantaina avoimen kirjeen, jossa he sanoivat vaalivilppiväitteiden olevan perusteettomia ja absurdeja.

Krebs ennusti potkunsa

Krebs johti CISA-virastoa sen kahden vuoden takaisesta perustamisesta lähtien.

Hän on kerännyt laajaa kiitosta sekä republikaanien että demokraattien kansanedustajilta sekä vaaliviranomaisilta kautta maan toimistaan vaalien suojaamiseksi hakkereilta ja disinformaation torjumisesta.

Trumpin ja tämän liittolaiset Krebs kuitenkin suututti, koska ei suostunut toistamaan presidentin väitteitä vaalivilpistä.

Erityisesti Valkoista taloa ärsytti CISA:n ylläpitämä huhujenhallintasivusto, joka pyrki torjumaan vaaleihin liittyviä valeuutisia.

Uutistoimisto Reuters kertoi jo viime viikolla, että Krebs uskoi tulevansa erotetuksi. Uutinen sai useat turvallisuusalan asiantuntijat ylistämään Krebsin työtä.

Valkoisen talon ärtymys Krebsiä kohtaan oli kuitenkin kasvanut jo pidempään. Trump on kritisoinut postiäänestyksen luotettavuutta pitkin vaalivuotta ja CISA on sitkeästi kumonnut presidentin väitteet.

Erottaminen keräsi laajaa kritiikkiä

Krebsin seuraajaksi odotetaan nousevan virkaatekevänä johtajana nyt toimivan Brandon Walesin. Hän on toiminut useissa turvallisuusviroissa Trumpin hallinnossa.

CISA ei ole suostunut kommentoimaan johtaja-asiaa. Muualta Krebsin potkut sen sijaan ovat keränneet runsaasti kommentteja.

– On ollut kunnia palvella. Teimme kaiken oikein. Puolusta tänään, varmista tulevaisuus, Krebs tviittasi.

Myös kuun alun presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin kampanjatiimi otti kantaa asiaan.

– Chris Krebsin työtä vaaliemme turvaamiseksi tulisi ylistää, ei erottaa häntä totuuden kertomisen vuoksi, kampanjan tiedottaja sanoi.

Myös turvallisuusviranomaiset ja Trumpin kriitikot ovat julkaisseet kriittisiä lausuntoja.

– Krebs teki tärkeää työtä kriittisen infrastruktuurin puolustamiseksi ja disinformaation vastaisessa taistelussa. Hänen potkunsa ovat suuri pettymys ja näyttävät kaivavan maata sen tärkeän työn alta, jota hän ja muut tekevät, sanoi sähköisen äänestämisen asiantuntija Harri Hurst Reutersin mukaan.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff ylisti Krebsin ja CISA:n työtä. Riippumaton senaattori Angus King puolestaan sanoi, että Krebs sai potkut, koska teki työnsä.

– Toivon, että presidentiksi valittu Biden tunnustaa hänen panoksensa ja konsultoi häntä, kun uusi hallinto kartoittaa tämän kriittisen viraston tulevaisuutta, King sanoi.

Senaattori Ben Sasse oli yksi ensimmäisistä republikaaneista, joka protestoi päätöstä vastaan.

– Chris Krebs teki todella hyvää työtä, kuten kaikki vaaliviranomaiset ympäri maata kertovat, eikä häntä luonnollisesti pitäisi erottaa, Sasse sanoi tiedotteessa.