MM-kisat: Suvi Aherto on pais­ki­nut kaksi ja puoli vuotta hommia ko­ti­ki­so­jen on­nis­tu­mi­sen eteen

Koronarokotukset: Oulun kau­pun­ki tarjoaa nel­jät­tä ko­ro­na­ro­ko­tet­ta ilman ajan­va­raus­ta

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten Jussi Hal­la-aho ei jatka pu­heen­joh­ta­ja­na – jul­kai­see tie­dot­teen pää­tök­ses­tään kym­me­nen vuoden ku­lut­tua

"Tämä on itselleni tunteikas hetki, ei tosin ensimmäinen ja ainoa näiden neljän vuoden aikana."

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei pyri jatkokaudelle puolueen puheenjohtajana. Perussuomalaisilla oli puoliltapäivin mediatilaisuus, jossa hän kertoi asiasta. Perussuomalaiset on myös tviitannut asiasta Twitter-tilillään.

Puolueella on puoluekokous Seinäjoella elokuussa, jolloin puolueelle valitaan siis uusi puheenjohtaja.

– Tämä on itselleni tunteikas hetki, ei tosin ensimmäinen ja ainoa näiden neljän vuoden aikana, hän totesi.

Lue myös: Kommentti: Halla-ahon ilmoitus sähköisti politiikan kesän – puheenjohtajan vaihtuminen voi helpottaa tietä hallitukseen

Hän ei avaa syitä päätökselleen. Päätös perustuu erilaisten näkökohtien punnintaan.

– Mikään ei olisi minulle mieluisampaa kuin olla teille täysin avoin, mutta täydellinen avoimuus on ylellisyyttä, johon minulla ei ole varaa. Kaikkea, mitä sanon, voidaan käyttää ja käytetään minua ja perussuomalaisia vastaan, hän sanoi.

– Kaikki eivät pidä tästä ratkaisusta, ainakaan nyt heti. Heille totean, että en tee tätä, kuten en mitään muutakaan, ratkaisua kevein perustein enkä mielijohteesta vaan pitkän ja perusteellisen harkinnan tuloksena. Tämä on oikein ratkaisu, jonka osaan tehdä. Velvollisuuteni puolueen edun valvojana on tehdä oikeita ratkaisuja, ei helppoja tai miellyttäviä ratkaisuja, hän totesi.

"Liian pitkissä johtajakausissa vaanii Kekkos-syndrooman vaara"

Tarkkaa aikaa ja paikkaa hän ei pysty nimeämään päätöksenteolle, mutta lähipiiri on saanut kuulla asiasta noin vuosi sitten. Puolueen puheenjohtajisto ja eduskuntaryhmän johto ovat saaneet tiedon tammikuussa. Puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokonaisuudessaan saivat tiedon kuntavaalien jälkeen.

Halla-aho sanoo jatkavansa sitä, mitä on tehnyt viimeisen vuosikymmenen eli "toimii parhaan kykynsä mukaan suomalaisen ja paremman Suomen puolesta kansanedustajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna".

– Olen valmis antamaan uudelle puoluejohdolle mitä tahansa tukea tai neuvoja, jos sellaisia pyydetään ja kaivataan, hän sanoo.

Halla-aho valittiin ensimmäisen kerran puolueen puheenjohtajaksi neljä vuotta sitten. Hän muistuttaa sanoneensa tuolloin, että puoluejohtajan ei ole hyvä takertua liian lujasti asemaansa eikä viihtyä siinä liian pitkään.

– Liian pitkissä johtajakausissa vaanii Kekkos-syndrooman vaara, hän sanoi.

Puolueella on kahden vuoden välein puoluekokous.

Halla-aho kertoi laatineensa pitkähkön tiedotteen, jossa avataan yksityiskohtaisesti kaikki havainnot, tuntemukset ja arviot, johon lopettamispäätös perustuu. Se on kuitenkin julkivapaa vasta kymmenen vuoden päästä.

– Tällä tavoin saan ajatukseni kirjattua tuoreeltaan, ilman jälkiviisauden ja unohtelun vaaraa, mutta kymmenen vuoden kuluttua näillä tiedoilla ei ole enää käyttöä kenellekään muulle kuin niille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja totuudesta niiden itsensä vuoksi.

"Puolue siirtyi populismista järjellisempään kansalliskonservatiiviseen suuntaan"

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kiittää Facebook-kirjoituksessaan Halla-ahoa puheenjohtajuudesta.

– Kannatus nostettiin pohjalukemista ja ideologisesti puolue siirtyi populismista järjellisempään kansalliskonservatiiviseen suuntaan, Tavio kirjoittaa.

Tavion mukaan Halla-ahon merkitys perussuomalaisissa pysyy suurena jatkossakin.

– Uusi puheenjohtaja on uusi mahdollisuus. Ehkä onkin niin, että perussuomalaisten jäsenistö äänestää Suomen seuraavasta pääministeristä kesän puoluekokouksessa, Tavio kirjoittaa.

STT tavoitteli Taviota puhelimitse, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa enempää. Hän ei myöskään vastannut kysymykseen, harkitseeko hän itse puheenjohtajuusehdokkuutta.

Europarlamentaarikko Laura Huhtasaari puolestaan kirjoittaa Twitterissä, että Halla-aho uskalsi uida vastavirtaan.

– Hänellä ei koskaan ollut tarvetta pomottaa tai osoittaa kaapin paikkaa. Hän johti esimerkin voimalla, koska hänellä oli siihen varaa. Pehmeät ominaisuudet tuotti kovat tulokset, hän kirjoittaa.

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola kertoi Helsingin Sanomille harkitsevansa puolueen puheenjohtajaksi hakemista. Eerolan mukaan Halla-aho ilmoitti aikeistaan jo talvella.

Uutista täydennetty STT:n tietojen mukaan 21.6.2021 kello 12.47.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan klo 13:19.

Uutista päivitetty klo 13:29: lisätty viimeinen kappale.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan klo 14:02.

Uutista päivitetty 16.27 tiedolla Juho Eerolan kommenteista.

Lue lisää: Laura Huh­ta­saa­ri: En aio ta­voi­tel­la pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­juut­ta