Pe­rus­suo­ma­lai­sil­le karvas tappio   – "Me hä­vi­tään nämä vaalit"

Vihervasemmisto juhli vaalivoittoa ja näki tuloksissa hallituskritiikkiä. Puheenjohtajavaihdokseen valmistautuva perussuomalaiset kohtasi rankan vaalitappion.

Puheenjohtajavaihdokseen valmistautuva perussuomalaiset kohtasi rankan vaalitappion sunnuntain kuntavaaleissa.

Puolueen äänisaalis näytti Ylen ennusteen mukaan jäävän kauaksi sekä viime eduskuntavaalien tuloksesta että viime kuntavaalien äänisaaliista. Ylen ennusteen mukaan perussuomalaiset oli saamassa 8,5 prosenttia, kun viime kuntavaalien saalis oli 12,3.

Puheenjohtajan paikalta kesällä väistyvä Timo Soini ei kaunistellut lukemia.

–  Me hävitään nämä vaalit. Ja kun on 17 kertaa vetänyt vaalit ja 16 voittanut, niin nyt se tuli tähän viimeiseen kohtaan. Puolue on uuden ajan edessä, Soini sanoi.

Soini arvioi puolueen kärsineen hallituksen sopeuttamispolitiikasta.

– Ei siitä mihinkään pääse: mikä on ollut Suomen voitto, on ollut meille puolueena tappio. Mutta isänmaan asialla tässä ollaan oltu, ja toivottavasti ollaan myöskin jatkossa.

Vihervasemmisto nousi kokonaisuutena

Kuntavaalit olivat viimeiset vaalit puheenjohtajana Soinin lisäksi vihreiden Ville Niinistölle. Fiilikset vihreiden leirissä olivat täysin erilaiset: Ylen ennusteen perusteella vihreät olivat ottamassa selvän vaalivoiton. Vihreiden äänisaalis oli Ylen ennusteessa 13,1 prosenttia.

– Onhan tämä historiallinen vaalivoitto vihreille. Ja uskon, että tämä on ollut kannanotto suomalaisille pehmeiden arvojen puolesta, Niinistö sanoi.

Vihreiden ohella vaalivoittoon näytti nousevan myös vasemmistoliitto, jolle ennuste povasi 8,9 prosentin kannatusta.

–  Kyllä se on hyvä tulos. Jos se tuollaisena toteutuu, niin kyllä minullakin on syytä tuulettaa, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Andersson arvioi, että puolueen kritiikki hallituksen eriarvoisuutta kasvattavista päätöksistä on tullut äänestäjille selväksi.

Vihreiden Niinistö näki vaalituloksessa murskaavaa hallituskritiikkiä. Kaikki hallituspuolueet olivat menettämässä kannatustaan viime kuntavaaleista.

SDP:ltä vaalivoitto lipumassa ohi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei vetänyt tuloksesta suurta yhtäläisyyttä hallituspolitiikkaan. Pääministeripuolue keskusta oli ennusteen mukaan jäämässä kolmanneksi suurimmaksi 17,5 prosentilla.

Ylen ennusteen mukaan kokoomus oli saamassa äänistä 20,5 prosenttia äänistä ja nousemassa jälleen suurimmaksi kuntapuolueeksi, mutta äänisaalis olisi jäämässä hieman viime kuntavaaleista.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoi, että Ylen ennuste pitää, muttei uskaltanut kymmenen aikaan vielä julistaa puoluetta vaalien voittajaksi.

– Antin (Rinne) kanssa vielä tiukka kisa käydään, hän sanoi Kuntatalolla.

SDP:llä oli kovat paineet hakea vaalivoitto kuntavaaleista. SDP:n kannatus Ylen ennusteessa oli 19,3 prosenttia, jossa olisi hienoista takapakkia viime vaaleista.

Ylen ennusteen mukaan SDP:lle oli luvassa valtakunnallisesti kuntavaalien toinen sija. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että on pettymys, jos tulos jää ennusteen mukaiseksi.

Rinne arvioi Kuntatalolla, että kuntavaalien tulos on jakautunut eri puolilla maata pormestarivaalien takia. Pormestarikisaa on käyty esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä.

Helsingissä pormestarikisa näkyi selvästi vaaleissa, kokoomuksen Jan Vapaavuori oli keräämässä erittäin suurta äänipottia.

RKP ja kristillisdemokraatit olivat saamassa Ylen ennusteen mukaan hienoisesti viime kuntavaaleja paremmat tulokset.