Pe­rus­suo­ma­lai­set edus­ta­jat vaa­ti­vat hal­li­tuk­sel­ta kan­san­ää­nes­tys­tä EU:n el­py­mis­pa­ke­tis­ta

Hallituksen mielestä elpymispaketista voidaan hyvin päättää eduskunnassa.

Helsinki
Kansanedustaja Rami Lehto (ps.).
Kansanedustaja Rami Lehto (ps.).
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Perussuomalaiset kansanedustaja vaativat hallitukselta kiivaasti neuvoa-antavaa kansanäänestystä EU:n elpymispaketista eduskunnassa torstaina.

Perussuomalaisten mielestä kansalaisten pitäisi päästä esittämään näkemyksensä tukipaketista suoraan kansanäänestyksen muodossa, sillä heidän mukaansa EU on elpymispaketin myötä muuttumassa tyystin toisenlaiseksi järjestelmäksi kuin mitä se oli Suomen liittyessä unioniin vuonna 1995.

– Kyseessä on merkittävä muutos EU:n perussopimukseen. Kyse on merkittävästä toimivallan siirrosta EU:lle ja siksi kansalla tulee olla oikeus äänestää asiasta, kuten oli EU-jäsenyydestäkin, kansanedustaja Rami Lehto (ps.) painotti.

Lehdon mukaan elpymispaketti tekee EU:sta velka- ja tulonsiirtounionin ja vie unionia kohti liittovaltiota.

– Te ette uskalla viedä tätä kansanäänestykseen, sillä pelkäätte kansan tyrmäävän liittovaltiohaaveenne, Lehto julisti.

Hallituksen mielestä elpymispaketista voidaan hyvin päättää eduskunnassa, jossa toteutuu suomalainen kansanvalta.

– Meillä on tässä salissa 200 kansanedustajaa, jotka Suomen kansa valitsee joka neljäs vuosi, ja tässä on se kansan ääni ja kansan valta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) painotti.

– Meidät kansanedustajat on tänne eduskuntaan valittu tekemään näitä päätöksiä, ja meillä on vastuu näitä asioita käsitellä ja näistä asioista päättää, sanoi puolestaan pääministeri Sanna Marin (sd.).

"Eduskunta ei voi olla vätys"

Ministerit saivat taustatukea kokoomuksen konkarikansanedustaja Ilkka Kanervalta.

– Eduskunta ei voi olla vätys, joka välttää vastuunsa silloin, kun asiat tuodaan sen käsiteltäväksi. Sen on otettava vastuu niistä asioista, eikä juostava pakoon omaa aluettaan. Meidät on asetettu kantamaan vastuuta, tekemään päätöksemme, Kanerva muotoili.

Kanervan puoluetoveri Arto Satonen hillitsi perussuomalaisten kansanäänestysintoa viittaamalla Britannian Brexit-äänestykseen, joka on käynyt briteille kalliiksi.

– Kannattaa hiukan harkita ennen kuin näihin kansanäänestyksiin lähdetään, Satonen summasi.

"Täytyy elvyttää yhdessä"

Kysymys kansanäänestyksen järjestämisestä EU:n elpymispaketista hallitsi vahvasti eduskunnan keskusteluja torstaina. Asian ruotiminen vei noin puolet kyselytunnista, minkä lisäksi eduskunta käsitteli myös asiaa koskevaa kansalaisaloitetta ja perussuomalaisten asiasta tekemää lakialoitetta.

Perussuomalaiset moittivat jälleen kovin sanoin hallitusta veronmaksajien rahojen haaskaamisesta Etelä-Euroopan kriisimaiden tukemiseen.

– Me teemme toimia kansallisella tasolla, mutta se ei yksin riitä, koska meidän taloutemme on niin yhteenkietoutunut Euroopan talouden kanssa. Meidän täytyy elvyttää yhdessä, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastasi.

– Euroopan yhteisen talouden elpyminen, sisämarkkinoiden elpyminen on Suomen kannalta aivan kriittisen tärkeä kysymys, Marin painotti.