Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Per­se­ve­ran­ce-kul­ki­jal­la on kuuden ja puolen metrin etu­mat­ka – ou­lu­lai­nen pla­ne­to­lo­gi Petri Kostama vie­hät­tyi Marsin pin­nal­la pu­hal­ta­vien tuulten äänistä

Oululainen planetologi Petri Kostama toivoo uuden Mars-tutkimuksen tuovan lisätietoa planeetan vetisemmästä ja lämpimämmästä historiasta.
Oululainen planetologi Petri Kostama toivoo uuden Mars-tutkimuksen tuovan lisätietoa planeetan vetisemmästä ja lämpimämmästä historiasta.
Kuva: Pekka Peura

Marsissa on nyt ruuhkaa. Yhdysvaltain Perseverance-kulkija on juuri laskeutunut naapuriplaneettamme pinnalle, minkä monet varmasti ovat uutisista noteeranneet. Noin viikkoa ennen Perseverancen laskeutumista Marsin kiertoradalle olivat kuitenkin jo asettuneet Kiinan Tianwen-1 ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien al-Amal-luotain.

Kiinalaisten kulkija laskeutuu Marsiin keväällä, al-Amal on planeettaa kiertämään jäävä ja kaasukehää tutkiva luotain.

Perseverance on saatu jo liikkeellekin: kulkija on edennyt marsperässä koeajossa kuusi ja puoli metriä!

– Maapallo kiertää Auringon vuodessa, mutta Marsin kiertoaika on kaksi vuotta, oululainen planetologi Petri Kostama taustoittaa ruuhkan syytä.

Erilaisten kiertoaikojen myötä planeettojen keskinäinen välimatka vaihtelee suuresti. Jotta matkalla kuluisi mahdollisimman vähän polttoainetta, pitää Kostaman mukaan odottaa hetkeä, jolloin planeettojen keskinäinen sijainti mahdollistaa lyhyen ja ekonomisen lentoradan.

– Muutaman vuoden sykleissä tulee tällaisia laukaisuikkunoita, Kostama kuvaa otollisten ajankohtien toistumista.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.