Per­jan­tai-il­ta­na Starin neu­le­ki­nos­sa ki­li­se­vät neu­le­pui­kot, kun kä­si­työn har­ras­ta­jat tulevat po­ru­kal­la elo­ku­viin

Perjantaina kukaan ei häiriinny elokuvateatteri Starin näytöksessä, vaikka katsojat ottavat esiin neule- tai virkkaustyöt.

Starin neulekino on suunnattu kenelle tahansa harrastajalle, ja elokuvaa voi tulla katsomaan myös ilman käsityötä, kertovat Kari Kantala, Johanna Lumila ja Sanna Järvenpää.
Starin neulekino on suunnattu kenelle tahansa harrastajalle, ja elokuvaa voi tulla katsomaan myös ilman käsityötä, kertovat Kari Kantala, Johanna Lumila ja Sanna Järvenpää.
Kuva: Ester van Dam

Perjantaina kukaan ei häiriinny elokuvateatteri Starin näytöksessä, vaikka katsojat ottavat esiin neule- tai virkkaustyöt. Neulekino tuo jo toisen kerran käsityön harrastajat yhteen elokuvan merkeissä.

Idean äiti on Taito Pohjois-Pohjanmaan käsityöyhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Seppälä. Starissa ei epäröity tarttua ajatukseen.

– Kun puhelu tuli, ei mennyt viittä minuuttia, kun oltiin lyömässä tilaisuutta pystyyn. Se sovittiin siinä samassa, Kari Kantala Elokuvateatteri Starista muistelee.

Homma oli helppo käynnistää asiantuntevan yhteistyökumppanin kanssa.

– Tällainen ei ollut käynyt mielessä, kun käsityöt on asia, josta itsellä ei ole kokemusta.

Ideana on, että katsojat voivat ottaa elokuviin mukaan jonkin käsityön. Salia ei pimennetä kokonaan, vaan sinne jää juuri sopiva himmeä valo, jotta työtä näkee tehdä, pudonneen silmukan poimia ylös tai tippuneen kerän nostaa lattialta.

– Elokuviin tullaan neulomaan ja viihtymään, Taitokeskuksen kudonnanohjaaja Sanna Järvenpää sanoo.

– Käsitöitä voi tehdä kotona, mutta Neulekino tuo harrastajia yhteen. Taito-yhdistys haluaa edistää käsityökulttuuria ja käyttää ajan henkeen sopivia tapoja.

– Haluamme madaltaa kynnystä käsitöihin. Haluamme kannustaa kaikenlaisia ihmisiä oppimaan ja kokeilemaan käsitöiden pariin. Haluamme edistää käsityökulttuuria ja tehdä käsitöiden tekemisen helpoksi, Järvenpää toteaa.

Neulokinon elokuvaksi Kari Kantala suositteli jotain kotimaista.

– Silloin ei tarvitse lukea tekstiä. Pysyy kärryillä vaikka välillä katsoisi käsityötä.

Neulekino Elokuvateatteri Starissa perjantaina 4.10. kello 17.30. Elokuva on Olen suomalainen.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.