Pe­rin­tei­ses­ti sa­vus­te­tut tuot­teet sal­li­taan jat­kos­sa­kin

Euroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle Suomessa perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille. 

Komission päätös tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan myydä perinteisesti savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita myös jatkossa.

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Suomessa ja useissa muissa jäsenvaltioissa on ollut voimassa määräaikainen poikkeus perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille. Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta sallittuihin PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin perinteisesti savustetulle lihalle ja lihatuotteille sekä perinteisesti savustetuille pienille kaloille ja niistä valmistetuille tuotteille. Poikkeusta haettiin, koska perinteisin savustusmenetelmin valmistetut tuotteet eivät olisi mahtuneet EU:n aikaisempaa tiukempiin raja-arvoihin.