Mainos

Pe­rin­tei­käs, yli 100-vuo­tias Ham­ma­rin Sähkö kohtasi ny­ky­päi­vän nuoret ke­vy­ty­rit­tä­jät Yrit­tä­jän Aa­mu­rii­hen Juh­la­stu­dios­sa

Perinteikäs yli 100-vuotias yritys kohtasi nuoret kevytyrittäjät Yrittäjän Aamuriihen Juhlastudiossa syyskuun alussa. Juhlastudiossa toimitusjohtaja Kristina Fredriksson kertoi Hammarin Sähkö Oy:n taipaleesta ja Oulun Seudun Ammattiopiston nuoret media-alan yrittäjäprojektissa toimivat opiskelijat kuvasivat ja nauhoittivat tilaisuuden nettiin.

Toimitusjohtaja Kristina Fredriksson (vas.), kertoi Yrittäjän aamuriihen juhlastudiossa Hammarin sähkön historiasta. Studion juonsi Pirjo Haikola.
Toimitusjohtaja Kristina Fredriksson (vas.), kertoi Yrittäjän aamuriihen juhlastudiossa Hammarin sähkön historiasta. Studion juonsi Pirjo Haikola.
Kuva: Ester van Dam

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimistossa kamerat käyvät ja valaistukset on säädetty sopiviksi kuvausta varten syksyisenä perjantai-aamuna.

Toimitusjohtaja Kristina Fredriksson kertoo Pirjo Haikolalle Hammarin Sähkön historiasta sekä tämänhetkisestä tilanteesta ja yrityksen kehittämisestä.

”Isoisäni isä, sähköinsinööri Gunnar Hammar perusti Ouluun sähköliikkeen vuonna 1909, jonka nimi oli Oulun Uusi Sähköliike. Yritys muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1939 ja liikkeen nimeksi tuli Hammarin Sähkö Oy.”

Nykyinen toimitusjohtaja Fredriksson on neljännen polven yrittäjä, ja siirtyi johtoon, kun hänen isänsä Harry Hammar jäi eläkkeelle vuonna 2013.

Sukuyrityksessä on tällä hetkellä mukana myös Fredrikssonin sisko Satu Hammar-Hutri, joka vastaa myymälän toiminnasta.

”Satu on työskennellyt aina myymälässä ja minä olen ollut enemmän konttorilla, joten työtehtävät jakautuivat luontevasti niin, että minusta tuli toimitusjohtaja.”

Siirtyminen toimitusjohtajaksi oli helppoa. Fredriksson tunsin Hammarin Sähkön toimintaperiaatteet ja teki pitkään töitä isänsä kanssa.

”Tulin Hammarin Sähkölle töihin 20-vuotiaana ja aloitin hoitamalla kirjanpitoa ja reskontraa.”

Ennen sukupolvenvaihdosta Kristina Fredriksson ja sisko Satu Hammar-Hutri suorittivat vuonna 2010 yrittäjätutkinnon Suomen Toimitusjohtajakoulussa.

”Siellä saimme idean alkaa myymään tuotteitamme verkossa ja aloitimmekin verkkokaupan pian koulutuksen jälkeen.”

Tällä hetkellä Hammarin Sähköllä on meneillään verkkokaupan ja myymälän kehittämishanke.

”Meillä on meneillään projekti eri toimijoiden kanssa. Mukana on ohjelmistotoimittaja, mainostoimisto ja sisustussuunnitteluyritys.”

Nuoria yrittäjiä Fredriksson kehottaa ennen kaikkea verkostoitumaan.

”Kannattaa verkostoitua mahdollisimman paljon ja olla tekemisissä muiden yrittäjien kanssa. Sen kautta saa apua kaikenlaisissa asioissa, ja myös vertaistukea.”

Yrittäjän aamuriihen juhlastudion kuvasi neljä Oulun seudun ammattiopistolla opiskelevaa nuorta, jotka ovat mukana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.
Yrittäjän aamuriihen juhlastudion kuvasi neljä Oulun seudun ammattiopistolla opiskelevaa nuorta, jotka ovat mukana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa.
Kuva: Ester van Dam

Yrittäjän aamuriihen juhlastudion kuvanneet neljä nuorta, Juuso Aho, Miika Ivola, Aki Schroderus ja Valtteri Välitalo opiskelevat Oulun Seudun Ammattiopistolla. He ovat mukana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa koulunsa kautta, ja heillä kaikilla on media-alan kevytyritys.

”Projektiin osallistuvilla on jokaisella oma NY-yritys (Nuori Yrittäjä) vuoden ajan. Minun media-alan yritykseni on nimeltään Kahaviparta NY, ja perustin sen projektin myötä viime helmikuussa”, opiskelija ja kevytyrittäjä Juuso Aho kertoo.

Opiskelijoiden kevytyritykset toimivat Osaon yritystunnuksen kautta.

”Olemme maksaneet Osaolle siitä, että saamme käyttää sen yritystunnusta oman yrityksen laskutuksessa”, Aho luonnehtii.

Vuosi yrittäjänä-projektin aikana kokoonnutaan kerran viikossa. Päivän aikana käydään läpi muun muassa yrityksen laskutusta, veroasioita sekä yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Myös mainontaan satsaamista painotetaan, ja opiskelijat ovat saaneetkin tilaustöitä hyvin. He osaavat ottaa osaa myös tarjouskilpailuihin.

”Monikamerahommia on ollut mukavasti. Tällä hetkellä teen kiekkoprojektia, mainosvideoita ja sosiaalisen median mainontaa”, Valtteri Välitalo (VälitaloMedia NY) toteaa.

Miika Ivolalla (MikkaLovi NY) on myös töitä riittänyt.

”Aluksi oli muutamia ihan pieniä editointihommia. Koronan myötä tuli tosi paljon livestream-keikkoja esimerkiksi bändeille ja seurakunnalle.” Aki Schroderus (MediaÄssä NY) on tyytyväinen Vuosi yrittäjänä-projektiin.

”Tämä on mahtavaa hommaa. Tällä tavalla saa parasta kokemusta alan töistä ja asiakkaan kanssa toimimisesta. Tässä omaksuu hyvin, minkälaisia töitä alalla on tarjolla, ja miten niissä toimitaan eri vaiheissa.”

Vuosi yrittäjänä projekti on herättänyt kiinnostuksen yrittämiseen. Oman yrityksen perustaminen kiinnostaa mahdollisesti myös valmistumisen jälkeen.

”Mieluummin itse oman palkan hommaa kuin toisen alaisena”, opiskelijat toteavat.