Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Pe­lot­ta­van yh­teis­kun­ta­ko­kei­lun aika on pian ohi – "Trump näyttää va­leh­te­le­van aina, kun se on hyö­dyl­lis­tä"

"Koko maailma on joutunut kanssakäymiseen, jos ei kirjaimellisesti patologisen, niin kuitenkin paatuneen valehtelijan kanssa."

Filosofiassa on pitkät ajatuskokeiden hyödyntämisen perinteet. Ehkä kuuluisin on Descartesin viekas paholainen, joka huiputtaa uskomaan kaikenlaista; muun muassa sen, että maailma todella on olemassa.

Ajattelijat on kuvitelleet mielessään kissoja, jotka ovatkin marsilaisten lähettämiä vakoojarobotteja; ideaalikronikoitsijan, joka rekisteröi kaikki historian tapahtumat niiden tapahtumahetkellä; tietämättömyyden verhon, jonka takana ratkaistaan oikeudenmukaisen yhteiskunnan säännöt ilman mahdollisuutta tietää, miten itse siinä sijoittuu, ja niin edelleen. Ajatuskokeiden tavoitteena on sananmukaisesti kokeilla ajattelun rajoja. Mielikuvituksen voimin luodaan epätodennäköisiä, mutta loogisesti mahdollisia maailmoja, joiden avulla etsitään jotain, joka kestää ankarimmankin kyseenalaistamisen.

Eräs ajatuskoe kuvittelee kanssakäymisen patologisen valehtelijan kanssa. Tarkoituksena on arvioida, milloin ja millä ehdoilla voimme luottaa sanottuun. Jos joku kertoo nimekseen Donald, normaalitilanteissa uskomme, että olemme tekemisissä Donaldin kanssa. Jos kuitenkin tiedämme joillain muilla perusteilla, että kyseinen henkilö on patologinen valehtelija, tilanne muuttuu oleellisesti.

"The Washington Postin mukaan valeita on kertynyt kaikkiaan yli 20 000."

Kanssakäymistä patologisen valehtelijan kanssa voisi pitää muiden ajatuskokeiden tapaan harvinaisena, mutta mahdollisena tilanteena. Trumpin hävitessä ennusmerkkien mukaisesti vaalit ensi viikolla tulemme kuitenkin yhden yhteiskuntakokeilun päätepisteeseen. Koko maailma on joutunut kanssakäymiseen, jos ei kirjaimellisesti patologisen, niin kuitenkin paatuneen valehtelijan kanssa. Trump näyttää valehtelevan aina, kun se on hyödyllistä, koska ei ilmeisesti näe asiassa mitään väärää. Tulevaisuudessa tulemme hämmästelemään, miten valehtelua on siedetty näinkin hyvin ja miksi jotkut ovat jopa pönkittäneet sitä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.