Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Peloton tintti roikkui hir­vi­mie­hen lakista ja nok­kai­si korvaa Ra­nual­la – har­vi­nai­nen tilanne poiki jou­lu­kuun lu­ki­ja­ku­van

Hilpeä kuva hirvestäjän korvaan kurkkivasta talitiaisesta valittiin Kalevan joulukuun lukijakuvaksi.

Haloo! huuteli tiainen Jarmo Kiurun korvaan. Todellisuudessa lintu päästeli vain harvoja vaimeita ääniä. – Rapina oli kovin ääni talitiaisen liikkuessa. Kovin tuntemus oli se, kun lintu nokkaisi korvaa, selittää kuvan ottanut Kiuru.
Haloo! huuteli tiainen Jarmo Kiurun korvaan. Todellisuudessa lintu päästeli vain harvoja vaimeita ääniä. – Rapina oli kovin ääni talitiaisen liikkuessa. Kovin tuntemus oli se, kun lintu nokkaisi korvaa, selittää kuvan ottanut Kiuru.
Kuva: Jarmo Kiuru

Oululainen Jarmo Kiuru sai otettua kännykällä selfie-kuvan harvinaisen tuttavallisesta  talitiaisesta, joka kiikkui hirvipassissa olleen Kiurun päässä ja jopa iski tätä nokalla korvaankin.

Hilpeä kuva valittiin Kalevan joulukuun lukijakuvaksi.

Hirvimetsällä Etelä-Ranualla ollut Kiuru kuunteli passissa, kuinka koira oli haukussa ja hirviä liikuskeli jo lähettyvillä. Sitten paikalle tupsahti talitiainen, joka istahti ensin hangelle lähettyville ja arvioi tilannetta.

– Tämän jälkeen lintu lennähti pyssyn piipulle. Siitä se rohkaistui ja pyrähti pään päälle ja tutki mitä oli korvissani. Tiainen roikkui lakistani pää alaspäin ja katselimme linnun kanssa silmästä silmään.

Lintu vietti aikaa hirvimiehen kanssa lähikontaktissa noin varttitunnin ajan. Kiuru ehti ottaa kuvia poikkeuksellisen kesyn oloisesta linnusta kännykällään.

Keskellä korpitaivalta lähellä Litokairaa olevalla alueella ei ole asutusta lähimaillakaan, joten lintu tuskin oli tottunut ihmisiin.

Kiuru epäilee, että lintu etsi innokkaana ruokaa. Se ei kuitenkaan vaikuttanut heikkokuntoiselta.

– Olin jättänyt oman reppuni kaverin autoon, joten linnulle ei ollut tarjota syötävää, Kiuru pahoittelee.

Rohkea tiainen oli lentänyt myös viereisen passimiehen luokse ja tehnyt tämän kanssa tuttavuutta. Myös hän oli ottanut kuvia linnusta.

Jahtiporukassa oli keskusteltu, ettei kenelläkään ollut aikaisempaa kokemusta näin kaveriksi lyöttäytyneestä talitiaisesta.

– Kuukkelithan voivat olla hyvin tuttavallisia Lapissa. Se on tavallista.

Mutta miten kävi hirvijahdissa, saiko talitiainen huomiota niin, että saalis pääsi karkuun.

– Ei lintu onnistunut häiritsemään metsästystä. Hirvet pääsivät kuitenkin katoamaan näkymättömiin, kuultiin se koiran haukussa.

Pohdittavaksi jää leikkimielinen ajatus, oliko linnulla ja hirvillä sittenkin jonkinlainen yhteistyösopimus.

Kuukauden lukijakuvan valitsi Kalevan seitsemänhenkinen tiimi.

Kuvan ottajalle maksetaan 132,22 euron palkkio. Summa tulee Kalevan lukijanumerosta 13222, jonne voi lähettää kuvia ja vinkkejä.

Joulukuussa lukijat jakoivat kaikkien katsottavaksi Kalevaan noin 700 lukijakuvaa.