Pe­las­tus­ope­raa­tio­ta ei voida jatkaa huonon sään takia – kolmen suo­ma­lais­mie­hen ja ruot­sa­lais­nai­sen pe­lä­tään jääneen lu­mi­vyö­ryn alle Poh­jois-Nor­jas­sa

Tromssan poliisi kertoi aamulla Twitterissä suunnittelevansa uuden pelastusoperaation aloittamista Tamokdalenin alueella, jossa on kadoksissa nelihenkinen retkeilijäseurue.

Ambulanssihelikopteri on mukana etsinnöissä Tamokdalenissa. Hiihtoseuruetta etsitään Tamokdalenin alueella sijaitsevan Blåbærfjellet-nimisen huipun tuntumasta.
Ambulanssihelikopteri on mukana etsinnöissä Tamokdalenissa.
Ambulanssihelikopteri on mukana etsinnöissä Tamokdalenissa.
Kuva: RUNE NORDGAARD ANDREASSEN/NRK

Tromssan poliisi kertoi aamulla Twitterissä suunnittelevansa uuden pelastusoperaation aloittamista Tamokdalenin alueella, jossa on kadoksissa nelihenkinen retkeilijäseurue. Norjalaislehti NRK kertoi myöhemmin aamupäivällä, ettei pelastusoperaatiota voida jatkaa alueella vallitsevan huonon sään takia: lunta sataa sankasti ja lumivyöryvaara on nostettu tasolle 4 asteikon ollessa 1–5.

Pohjois-Norjassa alkoi keskiviikkona alkuillasta pelastusoperaatio, jossa etsitään kolmea suomalaismiestä ja yhtä ruotsalaisnaista. Heidän pelätään jääneen lumivyöryn alle.

Etsinnät kohdistuvat Paatsivuonossa eli Balsfjordissa Tamokdalenin laakson laidalla olevalle tunturille, Blåbærfjelletiin, joka on 1442 metriä korkea.

Hälytyksen kadonneesta nelikosta teki ruotsalaismies, joka kuului samaan seurueeseen. Hän kadotti muun ryhmän näkyvistään keskiviikkona noin kello 15 Suomen aikaa. Alueella on ollut useita lumivyöryjä.

Hiihtoseuruetta etsitään Tamokdalenin alueella sijaitsevan Blåbærfjellet-nimisen huipun tuntumasta.
Hiihtoseuruetta etsitään Tamokdalenin alueella sijaitsevan Blåbærfjellet-nimisen huipun tuntumasta.
Kuva: Miila Kankaanranta

Yksi vyöryistä on 300 metriä leveä ja 600–700 metriä pitkä. Paikallinen poliisiviranomainen sanoi keskiviikkona NRK:lle, että he näkivät suksen jälkiä, jotka menivät vyöryn alle mutta pois päin tulevia suksen jälkiä ei ole nähty.

Paikalliset viranomaiset käynnistivät etsinnät jo keskiviikkona, mutta ne keskeytettiin illalla. Etsintöjä ovat vaikeuttaneet pakkanen, pimeys ja lumipyry.

Etsijöillä on käytössään ambulanssihelikopteri. Keskiviikkoillan tietojen mukaan se vei ylärinteille 30 hengen etsintäpartion.

Tamokdalenin alue on suosittu vapaalaskun harrastajien keskuudessa. Se sijaitsee Pohjois-Norjassa lähellä Suomen rajaa ja Kilpisjärveä. Blåbærfjelletin huippu on 1446 metrin korkeudessa.

Rovaniemeläinen Jani Johansen on laskenut paljon Tamokdalenissa. Lue, mitä hän kertoo alueesta.

-
Kuva: Miila Kankaanranta