Mainos

PehuTec Oy:n toi­mi­tus­joh­ta­ja Pekka Päi­vä­rin­ta on va­paal­la metsien mies - hän suun­nis­taa sulan maan aikaan ja tal­vel­la häntä kutsuu hiih­to­la­dut

PehuTec Oy:n toimitusjohtaja Pekka Päivärinta suuntaa sulan maan aikaan suunnistamaan, kun taas talvella kutsuu hiihtoladut.

Suunnistuksen pariin Pekka Päivärinta lähti hiihtokavereidensa innoittamana kymmenisen vuotta sitten. Kalajokilaakson iltarastit ovat tulleet tässä harrastuksessa tutuksi.
Suunnistuksen pariin Pekka Päivärinta lähti hiihtokavereidensa innoittamana kymmenisen vuotta sitten. Kalajokilaakson iltarastit ovat tulleet tässä harrastuksessa tutuksi.
Kuva: Maija Pylväs

Vettä sataa ja Aila-myrsky vain yltyy. Suunnistusta harrastavalle Pekka Päivärinnalle kuvauspäivän sää ei tunnu olevan mikään ongelma, vaan t-paidassa ja trikoissaan poseeraava mies tuumaa vain, että ”kyllähän siellä metsässäkin välillä kastuu”.

Suunnistuksen pariin Päivärinta lähti alun perin hiihtokavereidensa innoittamana kymmenisen vuotta sitten. Hiihto oli ollut jo pitkään liikuntamuoto numero yksi, mutta koska kesäajallekin piti saada jokin liikuntaharrastus, suunnistus tuntui sopivalta vaihtoehdolta.

”Siinä tulee aika helposti sellainen reipas tunnin juoksu- tai kävelylenkki. Verrattuna siihen, että juoksisi vain tienvartta tai pururataa, rasteja etsiessä aika kuluu kuin huomaamatta”, Päivärinta perustelee lajin valintaa.

Päivärinta käy Kalajokilaakson iltarasteilla, jotka ovat alueen eri urheiluseurojen vuorollaan järjestämiä suunnistustapahtumia. Iltarastit järjestetään joka tiistai eri paikkakunnalla toukokuusta syyskuun loppuun.

”Ihan joka viikko en niihin osallistu, mutta melkein kaikilla iltarastien paikkakunnilla on tullut käytyä.”

Ratojen suunnittelu haastavinta

Päivärinta toimii Pyhäjärven Pohdin vastuuhenkilönä iltarasteissa. Yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa hän suunnittelee radat, vie liput ja leimasimet maastoon sekä päivittää ja tulostaa kartat. Myös ilmoittautumiset ja tulokset on huolehdittava.

”Kaikista haastavinta on se, että saa radat tehtyä siten, että ne ovat oikean mittaiset ja ettei tule pelkästään tiellä juoksemista. Suunnitteluun saa kyllä kulutettua paljonkin aikaa.”

Yleensä iltarasteja ei pidetä saman vuoden aikana samassa maastossa ja jos pidetään, huolehditaan, että rastit ovat eri paikoissa. Pisin rata on noin kuusi kilometriä ja lyhin, lapsille tarkoitettu tuettu rastireitti on noin puolitoista kilometriä. Välineiksi riittää kompassi, kartta ja leimasin, jota käyttämällä saa tietoonsa myös rastiväliajat.

”Suurin osa käyttää kompassia, mutta ilman kompassiakin voi suunnistaa. Silloin pitää osata karttaa lukea aika hyvin.”

Mieluummin pitkiä kuin lyhyitä matkoja

Tämän syksyn viimeiset Kalajokilaakson iltarastit järjestetään tällä viikolla, mutta lenkkeily maastossa houkuttelee muutenkin. Viime talvena mies osallistui juoksukouluun, jolloin juokseminen oli suunnitelmallisempaa. Useamman kerran matka on käynyt myös Terwamaratonin puolikkaalle ja muihin juoksutapahtumiin.

”Nopeus ei riitä lyhyillä matkoilla haastamaan, joten tykkään pääsääntöisesti vähän pitemmistä matkoista. Itseä vastaanhan sitä aina silti kilpaillaan.”

Talvisin Päivärinta on toiminut myös jääkiekkomaalivahtina paikallisessa harrasteporukassa, mutta lumen tullessa suunta on ensisijaisesti hiihtoladuille. Finlandia-hiihtoon hän on osallistunut vuodesta 2000 lähtien joka kerta.

”Siellä mennään sitten niin, että viimeisistä kilometreistä on nautinto kaukana. Tykkään haastaa itseäni.”

Pekka Päivärinta
  • Asuu Pyhäjärvellä.
  • PehuTec Oy:n toimitusjohtaja.
  • Pyhäjärven yrittäjien hallituksen jäsen.
  • Harrastaa suunnistusta, lenkkeilyä ja hiihtoa. Jääkiekkomaalivahtina harrasteporukassa.