Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Par­ve­ke­kau­si nos­tat­taa tun­tei­ta ta­loyh­tiöis­sä, kun naapuri ottaa alasti au­rin­koa par­vek­keel­la ja toi­saal­la gril­la­taan – ­täy­sin sal­li­tus­ti

Parvekkeiden käyttö saattaa aiheuttaa voimakastakin keskustelua taloyhtiöissä. Kuvituskuva.
Parvekkeiden käyttö saattaa aiheuttaa voimakastakin keskustelua taloyhtiöissä. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Aho

Kevät saa yhä useamman viettämään enemmän aikaa parvekkeellaan. Tämä saattaa aiheuttaa kysymyksiä siitä, mitä parvekkeella saa tehdä.

Kuluttajaliiton asumisasioihin erikoistunut lakimies Kristel Pynnönen kertoo, että esimerkiksi grillaaminen, sisustaminen tai parvekeviljely saattavat aiheuttaa erimielisyyksiä taloyhtiössä. Parvekkeella tapahtuvat asiat kantautuvat herkemmin naapuriin, mikä saattaa nostaa keskustelua siitä, mitä parvekkeella saa tehdä.

Kuluttajaliitto kasasi viisi tunteita herättävää asiaa, jotka ovat sallittuja parvekkeella.

Ensimmäisenä nousee esiin grillaaminen ja ruoanlaitto, joka on sallittua myös lain puitteissa. Taloyhtiössä järjestyssäännöt saattavat kieltää parvekegrillauksen, mutta siihen on hankala puuttua käytännössä. Grillauksen vuoksi ei esimerkiksi voi ottaa huoneistoa taloyhtiön hallintaan. Grillaukselle tulisikin taloyhtiössä järjestää sopiva ohjeistus.

Myös juhliminen ja ajanvietto on sallittua parvekkeella yörauha ja naapurit huomioiden. Juhlia pitävän tulee kuitenkin pitää huoli siitä, että äänenvoimakkuus pysyy kohtuullisena.

Omalla parvekkeellaan saa myös ottaa aurinkoa vaikka ilman vaatteita. Parveke on kotirauhan piirissä. Omalla toiminnallaan ei kuitenkaan saa tarkoituksella provosoida tai loukata. Lisäksi rikoslaki säätelee sukupuolisiveellisyyden julkista loukkaamista.

Asukas voi myös laajalla oikeudella sisustaa ja koristella omaa parvekettaan. Kuitenkin reikien ja läpivientien seiniin tekemistä edellyttävät muutostyöt vaativat taloyhtiön luvan. Asukas voi kuitenkin laittaa parvekkeelleen kalusteita ja koristeita, mutta hänen on huomioitava vaatimuksen julkisivun yhtenäisyydestä.

Viimeisenä Kuluttajaliitto nostaa esiin parvekeviljelyn ja istutukset. Parvekkeelle saa laittaa kasvatuslaatikoita ja ruukkuja, mutta rakenteita ei saa rikkoa tai vahingoittaa. Asukkaan pitääkin huomioida parvekkeen kantavuus, mikäli parvekkeelle laitetaan useita tai suuria kasvatusalustoja. Istutukset on myös pidettävä parvekkeen sisäpuolella, sillä ulkopuolella roikkuvat istutukset saattavat aiheuttaa turvallisuusriskin.