Pääkirjoitus
Tilaajille

Parasta olisi turvallinen koti – korona-ajasta lapsille koituva lasku on vielä näkemättä

Perheiden ongelmat ovat valitettavasti kärjistyneet koronaepidemian aikana. Koronasta lapsille koituvaa laskua ei ole vielä nähty. Lastensuojeluun sijoitetut ennaltaehkäisevät resurssit tulevat halvemmaksi kuin myöhäinen puuttuminen.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tilannetta pidetään Oulussa haasteellisena. Perheiden ongelmissa raskas lasku lankeaa lapsille.
Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden tilannetta pidetään Oulussa haasteellisena. Perheiden ongelmissa raskas lasku lankeaa lapsille.
Kuva: Susanna Tikka

Lastensuojelussa ollaan huolestuttavassa tilanteessa aina, kun työntekijöiden työtaakka kasvaa. Oulussa lastensuojelun työntekijät pystyvät vielä hoitamaan heille kuuluvat lain edellyttämät tehtävät (Kaleva 4.10.). Tilanteesta kertoo kuitenkin paljon se, että Oulussa lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä on vastuullaan enemmän lapsia tai nuoria kuin muissa suurissa kaupungeissa Vantaata lukuun ottamatta. Vaativa työ kuormittaa ja johtaa herkästi henkilöstön vaihtuvuuteen.

Pitemmän päälle parasta olisi, että sosiaalityöntekijät ehtisivät tehdä varhaiseen puuttumiseen perustuvaa työtä lasten ja perheiden parissa eivätkä vain keskittyä päälle kaatuviin ongelmiin. Tilanteesta kärsivät niin auttajat kuin autettavat. Ennaltaehkäisevän perhetyön merkitystä ei voi korostaa liikaa.