Pa­pe­ris­ten las­ku­jen erä­päi­viä siir­ret­ty eteen­päin pos­ti­la­kon vuoksi – IS: Val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja aikoo tehdä so­vin­to­eh­do­tuk­sen maa­nan­tai-il­ta­na

Jos postilakko jatkuu pitkään, se todennäköisesti näkyy myös asiakaspalveluissa sähköisen laskutuksen suosion lisääntymisenä.

Ne asiakkaat, jotka haluavat saada laskunsa paperisina, eivät ole vielä postilakon vuoksi siirtyneet sankoin joukon sähköisten laskujen käyttäjiksi.
Ne asiakkaat, jotka haluavat saada laskunsa paperisina, eivät ole vielä postilakon vuoksi siirtyneet sankoin joukon sähköisten laskujen käyttäjiksi.
Kuva: KIMMO BRANDT

IS: Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala aikoo mahdollisesti tehdä sovintoesityksen myöhemmin maanantai-iltana.

Jos postilakko jatkuu pitkään, se todennäköisesti näkyy myös asiakaspalveluissa sähköisen laskutuksen suosion lisääntymisenä.

Näin arvioi teleoperaattori DNA:n laskutuksen ja luotonhallinnan osastopäällikkö Kalle Eriksson.

– Vielä postilakon vaikutukset eivät ole realisoituneet, eikä sähköisten laskujen kysynnässä ole mitään yhtäkkistä nousua näkyvissä. Olemme kyllä viestineet lakon vaikutuksista ahkerasti, hän jatkaa.

Samoja kokemuksia on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtavalla asiantuntijalla Maaria Toikalla.

– Tilanne voi muuttua nykyisestä, jos lakko venyisi kuukausitolkulla.

Muun muassa kirjepostin ja aikakauslehtien toimitukset lähes kokonaan pysäyttänyt Postin lakko jatkuu toista viikkoa. Tällä viikolla työtaisteluun aikoo liittyä useita tukilakoista ilmoittaneita ammattiliittoja.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina iltapäivällä, että valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala voi tehdä myöhään maanantaina ensimmäisen sovintoesityksen lakkoa koskevissa neuvotteluissa.

Lisää maksuaikaa

DNA:n Erikssonin mukaan paperisiin laskuihin on lisätty maksuaikaa lakon vuoksi.

Samoin Traficom on siirtänyt ajoneuvoverojen eräpäiviä on normaalia pidemmiksi, jotta kirjeet ehtisivät Postin lakosta huolimatta perille asiakkaille ennen eräpäivän ylittymistä.

Noin 80 DNA:n asiakkaista asioi jo sähköisesti yhtiöön päin.

– Suurin osa meidän asioinnistamme tehdään jo nyt sähköisesti tai tiskillä, sanoo myös Traficomin Toikka.

Traficomin oma asiointi -palvelussa voi käydä tarkistamassa autosi verotiedot ja maksaa ajoneuvoveron.

– Tällöin ei tarvitse huolehtia siitä, ehtiikö lasku ajoissa perille postitse.

Toikka tähdentää asiakkailla olevan oikeus myös paperiseen asiointiin.

Traficomin mukaan ajokorttien ja muun muassa liikenne- ja ajolupien sekä päätösten toimittaminen asiakkaille viivästyy lakon aikana. Samoin käy esimerkiksi rekisteröintitodistusten ja rekisterikilpien toimituksille. Myös postitse lähetettyjen hakemusten tulo on myöhässä.

– Sähköinen asiointi toimii normaalisti ja kaikki selvitykset ja hakemukset voi edelleen lähettää kirjaamoon, virasto ohjeistaa.

Linnan juhlien kutsut jo perillä

Yhdet tärkeät kirjeet eli kutsut Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhliin ovat menneet varmasti perille tänäkin vuonna. Tämän on Posti varmistanut.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja muistuttaa, että kutsut ehdittiin postittaa ennen lakon alkamista.

Posti voi tehdä asiakkaan kanssa sopimuksen perillemenon varmistamisesta.

Ihmisten turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt on rajattu postilakon ulkopuolelle.

Ainasojan mukaan esimerkiksi terveyteen liittyvien postilähetysten perillepääsy ei kuitenkaan ole varmaa, jos alueella ei ole jakajia lakon vuoksi töissä.