Koronarokotukset: Oulu tarjoaa nyt kak­kos­ro­ko­tet­ta ai­kais­tet­tu­na Ou­lu­hal­lis­sa

Kärpät: Pik­ku­pe­dot pa­la­si­vat jouk­kue­har­joi­tuk­siin tuo­reil­la vah­vis­tuk­sil­la

Mainos

Pan­de­mia pal­jas­ti koko yri­tys­toi­min­nan läh­tö­koh­dan – yrit­tä­jän halun ke­hit­tyä ja tehdä asioita pa­rem­min

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Vuoden kestänyt koronaepidemia on tiukasti arjessamme. Se on muuttanut meidän jokaisen tapaa toimia. Vaikka moni asia on toisin, niin monet perusasiat ovat pysyneet täysin ennallaan.

Kestipä tämä pandemia vaikka kuinka pitkään, niin yrittäjyys ei maailmasta häviä. Päin vastoin, mikä on parempi tapa tehdä merkityksellistä työtä, kun työn voi määritellä itse? Yrittäjien toimintaedellytyksiin on jaksettava koko ajan panostaa. Olipa yrityksen elinkaaren vaihe mikä hyvänsä, niin yrittäjällä tulee olla tunne, että hän on vapaa kehittämään yritystään. Valtion, kuntien ja oppilaitosten pitää aktiivisesti varmistaa, että yrityksillä on mahdollisuus kasvaa ja toimia. Kehittämisessä on nähtävä pandemian yli, koska yrittäminen on tulevaisuutta!

Vaikka monen yrityksen kassa ammottaa tyhjyyttään, niin kuluttaja rahoineen ei ole hävinnyt minnekään. Pandemian alettua on suomalaisten tileillä olevat varat kasvaneet lähes 6 miljardia euroa. Varmaa on, että ihmisillä on tarve ostaa ja käyttää palveluita, heti kun tilanne sallii. Rahat eivät jää tileille lojumaan. Oman paikkakunnan palvelut ovat lähimpänä ja niiden arvo ja merkitys tiedetään.  Siksi yritysten toimintaedellytyksistä on tänä väliaikana pidettävä huoli, kohta niitä tarvitaan.

Yrityksen olemassaolo riippuu siitä, että se pysyy ajassa ja osaa muuttaa tarvittaessa toimintatapojaan. Näin on tapahtunut nytkin. Palveluita on muotoiltu ja verkostoja on hyödynnetty uusilla tavoilla.  Yrityksen arki on digitalisoitunut ja etätyö arkipäiväistynyt. Kaikkien yritysten hygieniataso on parantunut ja turvallisuudesta huolehtiminen lisääntynyt. Tarvetta on ollut myös hinnoittelulle ja kulurakenteen tarkastelulle. Kaikki nämä ovat toimia, joista ei luovuta, vaikka korona nitistetäänkin.

Vain muutos on pysyvää, sanotaan ja se myös pitää yritystoiminnassa paikkaansa. Ei yritystoiminta ole sitä, että muututaan ja kehitytään vasta kun sontaa sataa niskaan. Koko yritystoiminnan lähtökohta on ollut yrittäjän halu tehdä asioita paremmin ja pysyä ajassa. Pandemia teki tämän kyvyn näkyväksi meille muillekin.

Kaikkiaan pandemia on kohdellut yrityksiä eri tavoin. Pieni osa on jopa lisännyt kasvua, mikä on myös ilonaihe. Sitten on toki toimialoja, joita on kokonaan kielletty toimimasta. Olo on kädetön ja tilanne kohtuuton.

Tässä tilanteessa yhteiskunnan on annettava sellainen apu, että se tärkein asia ei muutu. Yrittäjällä pitää olla realistinen mahdollisuus jatkaa yritystoimintaansa, kun rajoitukset puretaan. Tässä on eniten petrattavaa yhteiskunnan taholta.

Kaiken kaikkiaan valoa on jo tunnelin päässä. Tämä tauti nujerretaan. Rokotettujen määrä kasvaa koko ajan ja lisäksi taudin hoitokeinot kehittyvät. Miksi me tästä selvitään? Vastaus on helppo. Me ihmiset olemme kekseliäitä ja älykkäitä ongelmanratkaisijoita. Tätä ominaisuutta eivät meiltä nykyiset tai tulevat virukset voi viedä missään olosuhteessa, vaikka kuinka ”yrittäisivät”.