Mainos

Pal­kit­tu, me­nes­ty­nyt ja ar­vos­tet­tu: Ar­vos­ta­va Oy tekee so­siaa­li­työ­tä arvot edellä

Sairaanhoitaja ja sosionomi halusivat perustaa lastenkodin ja yrityksen Haukiputaalle. Mutkikkaan alun jälkeen yritys on kolmen vuoden jälkeen palkittu, menestynyt sekä arvostettu.

Valituskierre mutkisti Arvostava Oy:n aloitusta, muistelevat Heli Kinnunen (vas.) ja Suvi Siekkinen.
Valituskierre mutkisti Arvostava Oy:n aloitusta, muistelevat Heli Kinnunen (vas.) ja Suvi Siekkinen.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Arvostava Oy on vuonna 2020 perustettu yritys, joka tarjoaa lapsiperheiden kotipalvelua ja pitää Lastenkoti Turvaa Haukiputaalla.

Yrityksen perustajat Heli Kinnunen ja Suvi Siekkinen istuvat lastenkodin toimistossa ja avaavat yrityksensä taustoja, usein täydentäen toistensa lauseita.

Yrityksen toiminta perustuu ihmisen kohtaamiseen arvostavasti. Arvot olivatkin ensimmäinen asia mitä kaksikko päätti yritykselle ennen mitään muita suunnitelmia. Niin muodostui myös firman nimi.

Yrittäjillä on äärimmäisen syvä luottamus toistensa tekemiseen. Työnjako on selkeä ja molemmat ymmärtävät toisiensa vahvuudet.

”Meillä on eri koulutuspohjat, Suvi on sosionomi ja minä sairaanhoitaja. Se tarkoittaa, että ammatillisesta näkökulmasta tarkastellaan eri laseilla tätä prosessia”, sanoo Kinnunen.

”Hyvällä tavalla eri laseilla”, tarkentaa Siekkinen.


Alku aina hankala

Kun lastenkodille löytyi sopiva kiinteistö, alkoivat paperityöt entisen omakotitalon käyttötarkoituksen muuttamiseksi sijaishuoltoyksiköksi. Asiasta valitettiin. Yrittäjät eivät halua paljastaa valittajien identiteettiä julkisuuteen.

Lisäksi rakennusvalvonta vaati kaksikerroksiseen puutaloon isoja rakenteellisia muutoksia, ja lupien odottelu kesti huomattavasti ennakoitua kauemmin.

Koska lastenkodin avaamisessa kesti niin pitkään, päättivät yrittäjät alkaa tarjota kotipalvelua lapsiperheille. Kotipalvelulla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, jossa perhe saa apua esimerkiksi lasten hoitoon, arjen ylläpitämiseen ja asiointiin.

Kotipalvelusta saadut tulot auttoivat yritystä jatkamaan samalla kun lastenkotia pantiin käyntiin.


Lopussa arvostus seisoo

Arvostava Oy työllistää Siekkisen ja Kinnusen lisäksi kahdeksan henkilöä. Siekkinen kertoo tämänhetkisten työntekijöiden olevan sitoutuneita yrityksen toimintaan.

Yrittäjät panostavatkin tällä hetkellä työntekijöiden osaamisen parantamiseen ja kouluttamiseen.

”Rahan kiilto silmissä ei sovi meidän tekemiseen. Me haluamme tehdä töitä niin, että me pystymme seisomaan sen työn takana”, Kinnunen kertoo.

”Mutta sitten jos henkilökunta voi hyvin ja on tyytyväinen, niin se tuo meille rahaa koska vähentämällä sairaspoissaoloja ja muuta”, komppaa Siekkinen.

Kaksikon työtä arvostetaan paljon. Positiivista palautetta tulee yrityksen työntekijöiltä, lastenkodissa asuvilta lapsilta ja nuorilta sekä heidän perheiltään.

Yritys on myös palkittu työstään. Oulun Uusyrityskeskus palkitsi yrittäjät vuoden 2022 Oulun seudun Uusyritykseksi.

Yrittäjät arvostavat toisiaan, mistä Kinnunen kertoo esimerkin. ”Mielestäni paljon kertoo se, että molemmat pystyimme pitämään kuukauden kesäloman…”

”…ilman että tarvitsi soittaa toiselle töihin” Siekkinen täydentää. ”Ja nyt Heli kun olit puolitoista viikkoa lomalla. Soitinko kertaakaan?” Ei tarvinnut soittaa, sillä yrityksen pystyi jättämään turvallisin mielin luotettavan yrittäjäkumppanin harteille.