Kirkko: Oulun tuo­mio­ro­vas­ti Satu Saa­ri­nen: Samaa su­ku­puol­ta olevien vih­ki­mi­sen aika on nyt

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Pal­jon­ko hal­li­tuk­sen jät­ti­mäi­nen krii­si­pa­ket­ti yh­tiöil­le auttaa alen­ta­maan sähkön hintaa? Ener­gia­pro­fes­so­ril­ta suorat vas­tauk­set: "Tar­vit­tai­siin konk­reet­ti­sia toimia enemmän ja no­peas­ti"

Seuraava puoli vuotta on kriittinen Fortumille ja muille energiayhtiöille. Aalto-yliopiston professori Peter Lund sanoo toivovansa, että kymmenen miljardia yhtiöille riittää. Tukipaketissa on kyse yhtiöiden toiminnan mahdollistamisesta eikä sähkön hinnan painamisesta alas.

Hallitus kertoi sunnuntaina hätärahoituksesta energiayhtiöille. Sen puitteissa valtio voi myöntää kymmenen miljardin euron edestä lainoja ja takauksia Suomessa sähköntuotantoa harjoittaville yhtiöille.

Summa on huikea ainakin, kun sitä vertaa Suomen valtion ensi vuoden talousarvion loppusummaan 80 miljardia euroa.

Kriisipaketin taustalla on Venäjän perjantainen ilmoitus pitää Nord Stream 1 -kaasuputki suljettuna. Tämän seurauksena energiamarkkinoiden kriisi paheni entisestään, ja hintojen pelätään nousevan vielä nykyistäkin korkeammiksi.

Kysyimme Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorilta Peter Lundilta, mitä kriisipaketti käytännössä tarkoittaa ja millaisia seurauksia sillä on esimerkiksi sähkön hintaan ja energiayhtiöiden toimintaan.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.