Pakko sanoa! -fes­ti­vaa­lin oh­jel­mas­sa on kan­ta­esi­tys Pääasia – Eino Saari ja Markku Keränen työs­ti­vät teoksen ala­ot­si­kol­la Erään ai­vo­vam­man tarina

Suomussalmelaislähtöinen näyttelijä Markku Keränen menetti muistinsa ja työkykynsä pysyvän aivovamman takia 2012. Yhdessä kajaanilaisen teatterintekijän Eino Saaren kanssa aiheesta syntyi dokumenttiteatteria.

Suomussalmi
Pääasia, erään aivovamman tarina on Eino Saaren (kuvassa) ja Markku Keräsen työstämä dokumenttiteatteriesitys. Pääasia nähdään 3. lokakuuta sekä Pakko sanoa! -festivaalilla Suomussalmella että Generaattorilla Kajaanissa.
Pääasia, erään aivovamman tarina on Eino Saaren (kuvassa) ja Markku Keräsen työstämä dokumenttiteatteriesitys. Pääasia nähdään 3. lokakuuta sekä Pakko sanoa! -festivaalilla Suomussalmella että Generaattorilla Kajaanissa.
Kuva: Eeva Kauppinen/ arkisto

Pakko sanoa! -festivaali tarjoaa Kainuun taiteellisia voimannäytteitä. Suomussalmella kolmatta kertaa 1.–3. lokakuuta järjestettävän festivaalin teemana on tänä vuonna Kainuun voima.

Tapahtuma kokoaa yhteen maakunnassa asuvia ja sieltä lähtöisin olevia taiteilijoita esittävän taiteen, musiikin ja kuvataiteen aloilta. Esityksiä nähdään muun muassa Ulla Tapaniselta, Reijo Kelalta ja Eero Schroderukselta. Suomussalmelaissyntyinen näyttelijä Ulla Tapaninen tuo tapahtumaan teoksensa Lava-ammuntaa VI – six pack. Esityksessä myös kotipaikka esiintyy hurtin humoristisessa valossa. Esitys on itsenäinen jatko-osa Lava-ammuntaa -esityssarjalle, jonka ensimmäinen osa nähtiin Ryhmäteatterissa 1995.

Reijo Kelan, Kimmo Pohjosen ja Heikki Laitisen Kelavala-kokoonpano tarjoaa improvisatorisen ja yllätysten täyteisen illan musiikkia, laulua ja tanssia Pakko sanoa! -festivaalilla.

Tanssitaiteilija Reijo Kela tulee tapahtumaan pitkäaikaisten yhteistyökumppaniensa kanssa. Kelan kanssa esiintyvät harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ja kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen. Kolmikko tuo Teatteri Retikan lavalle monitaiteisen Kelavala-kokoonpanonsa, joka tarjoaa improvisatorisen ja yllätysten täyteisen illan musiikkia, laulua ja tanssia.

Suomussalmelainen näyttelijä ja näytelmäkirjailija Eero Schroderus esittää tapahtumassa uuden monologinsa Ilmari Kiannon teoksesta Siviilimiehen sotapäiväkirja. Kirjailija Kianto asui Turjanlinnassa lähellä talvisodan taisteluja Suomussalmella ja Raatteen tiellä. Kiannon päiväkirja vuosien 1939–1940 vaihteesta tilittää havainnollisesti, miten hän koki lyhyen sodan ja oman menetyksensä.


Tuore kainuulaisesitys on myös suomussalmelaislähtöisen näyttelijän Markku Keräsen ja kajaanilaisen Vaara-kollektiivin aktiivin Eino Saaren työstämä Pääasia, erään aivovamman tarina. Dokumenttiteatteriesitys perustuu Markku Keräsen 2012 saamaan pysyvään aivovammaan, jonka seurauksena hän menetti muistinsa ja työkykynsä. Teoksen musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa esityksen toinen esiintyjä, viulisti Laura Matilainen. Pääasian ensi-iltaesitykset ovat 3. lokakuuta Suomussalmen Pakko sanoa! -festivaalilla ja Generaattorilla Kajaanissa Sunnuntaisalonki-tapahtumassa kello 17.30.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat Helsingistä sekä Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn toisen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat nähdään Teatteri Retikassa yhteisessä iltapäivämatineassa.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun neljännen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat Helsingistä sekä Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman Nätyn toisen vuosikurssin näyttelijäopiskelijat nähdään Teatteri Retikassa yhteisessä iltapäivämatineassa. Oman sooloteoksensa esittää kaikkiaan seitsemän tulevaa teatteritaiteilijaa.

Kunnan kaikille päiväkoti-ikäisille järjestetään lastenesitys Nigan 8 vuodenaikaa. Nukketeatteri Pikku Kulkurin esitys pohjautuu saamelaiskirjailija Niilo Aikion novellikokoelmaan.

Kajaanissa syntynyt, nykyisin Kuhmossa asuva Piirpauke-yhtyeen perustaja Sakari Kukko tuo tapahtumaan pandemia-aikana syntyneen sooloprojektinsa. Siinä sata vuotta sitten sävelletyn musiikin helmet muodostavat ohjelmiston juurakon. Multi-instrumentalisti Kukko soittaa pianoa, huilua ja saksofoneja sekä laulaa esimerkiksi Jean Sibeliuksen ja Toivo Kuulan teoksia.

Teatteri Retikassa avautuu 1. lokakuuta Suomussalmella asuvan taidemaalari Jaakko Heikkisen näyttely.

Viikonlopun mittaisen tapahtuman on kuratoinut TNL:n toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen. Tuotannosta vastaavat Työväen Näyttämöiden liitto, Teatteri Retikka ja Suomussalmen kunta. Tukijoina toimivat Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto, Rajaseutu ry. sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Viime vuoden tapahtuma jouduttiin perumaan koronapandemiarajoitusten vuoksi.