Päivän lef­fa­poi­min­nat: Ihmiset etsivät onneaan Hol­ly­woo­din uni­maail­mas­sa, loiston var­jois­sa

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Ujo tilintarkastaja Homer Simpson (Donald Sutherland) rakastuu filmitähdeksi haluavaan näyttelijättäreen Heinäsirkat-elokuvassa, joka kertoo Hollywoodista onneaan etsivistä ihmisistä.
Ujo tilintarkastaja Homer Simpson (Donald Sutherland) rakastuu filmitähdeksi haluavaan näyttelijättäreen Heinäsirkat-elokuvassa, joka kertoo Hollywoodista onneaan etsivistä ihmisistä.
Kuva: Paramount Pictures
Elokuvat

Heinäsirkat

*** Donald Sutherlandin roolihahmo on nimeltään Homer Simpson, mutta donitsikarnevaalia tai naurun juhlaa on John Schlesingerin elokuvalta turha odottaa. Se kuvaa Nathanael Westin romaanin pohjalta 1930-luvun Hollywoodin himmeätä kimallusta. Kirjan pistävät ironiat eivät kaikki elokuvan kielelle kääntyneet, mutta Sutherland, Karen Black, William Atherton ja muut vaeltavat kuvissa, jotka näyttävät unelta. Pettävältä sellaiselta. (USA 1975)

Yle Teema & Fem klo 21.00

Jokin ihmisessä

*** Aarne Tarkaksen elokuvan möreätä paatosta harvan nykyihmisen ruuansulatus kestää, mutta hahmoissa on hohtoa. Nuoren sodanjälkeisen sukupolven pettymys ja uhma huokuvat Jussi Jurkasta. Laitakaupungin kasvatti Kauko rakastaa ja vihaa kohtalokkaasti Osmia (Anneli Sauli), toista saman moista. Jurkan kohtalokas kertojanääni ja Esko Nevalaisen tyylitajuinen kameratyö tavoittavat Mika Waltarin pienoisromaanin tummat tunnot. (Suomi 1956)

TV1 klo 13.15

Takers

** Rosvot vastaan poliisit: kuluneempaa pohjakuviota ei jännärille voisi keksiäkään. John Luessenhop ei antanut sen masentaa, vaan ohjasi toimintaelokuvansa täyteen paukkuja ja keikkuvaa kuvaa, vilskettä ja vipinää. Raskaan työpäivän jälkeen katsoja saattaakin erehtyä luulemaan, että nyt on jotain kiperää meneillään. Sekään ei haittaa, että mukana on alan riennoista tuttuja kasvoja, kuten Idris Elba, Matt Dillon ja Paul Walker. (USA 2010)

Kutonen klo 21.00