Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Tilaajille

Pai­kal­li­nen so­pi­mi­nen on työ­mark­ki­noi­den Ii­sa­kin­kirk­ko ja Ol­ki­luo­to 3 – tämän vuoksi ikui­suus­ai­hees­ta päät­tä­mi­nen on vaikeaa

Teknologiateollisuuden päätös siirtää työehdoista sopiminen paikalliselle tasolle oli suurin työmarkkinapommi vähään aikaan. Aiemmin paikalliseen sopimiseen ovat päättäneet siirtyä metsäteollisuuden yritykset. Kyse on kommentoijasta riippuen joko pyrkimyksestä horjuttaa työehtosopimusten yleissitovuutta tai kilpailukyvyn ylläpidosta joustavuutta lisäämällä. Vesiperän vetänyt kolmikantainen työryhmä jatkaa keskusteluaan paikallisen sopimisen edistämiseksi. Siltä on kuitenkin turha odottaa merkittäviä avauksia puoliväliriiheen ja tuskin sen jälkeenkään, arvioi Lännen Median Jussi Orell.

Teknologiateollisuuden sopimuksen on totuttu näyttävän suuntaa myös muiden alojen sopimuksille. Jatkossa osa teknologia-alan yrityksistä sopii työehdoista yrityskohtaisesti.
Teknologiateollisuuden sopimuksen on totuttu näyttävän suuntaa myös muiden alojen sopimuksille. Jatkossa osa teknologia-alan yrityksistä sopii työehdoista yrityskohtaisesti.
Kuva: Silja Viitala / Aamulehti
Analyysi

Teknologiateollisuuden viimeviikkoinen ilmoitus taisi sinetöidä sen, ettei paikallisen sopimisen työryhmä tule saamaan aikaan yksimielistä esitystä ainakaan merkittävistä muutoksista. Edellytykset yksimielisyyden löytymiseen olisivat tosin olleet heikot ilman sitäkin.

Teknologiateollisuus ry kertoi perustavansa työnantajajärjestön ja siirtävänsä työehtosopimusten neuvottelemisen sille. Uuteen järjestöön kuulumattomat yritykset neuvottelevat työehdoista jatkossa paikallisesti. Mitä useampi yritys jättää liittymättä uuteen järjestöön, sitä pienemmäksi jää valtakunnalliseen työehtosopimukseen sitoutuvien työnantajien määrä ja sitä enemmän työehtosopimuksen yleissitovuus horjuu.