Tilaajille

"Pa­hin­ta on, että tähän kaik­keen on ehtinyt tottua" – Mel­la­koi­ta pel­kää­vä Wa­shing­ton on lähes sul­jet­tu Bidenin vir­kaan­as­tu­jais­ten alla

Joe Bidenin on määrä astua virkaansa Yhdysvaltain presidenttinä ensi keskiviikkona. Suurimmissa kaupungeissa pelätään levottomuuksia vallanvaihdon alla. Järeimmät turvatoimet ovat pääkaupunki Washingtonissa. Haastattelimme kahta asukasta, jotka kertovat kaupungin olevan lähes kiinni. Katuja on suljettu ja valmiudessa on poliisin lisäksi kansalliskaarti, jonka jäsenistä osa jopa nukkuu kongressissa, jota he suojelevat.

Ensi viikon mellakkauhkaan on pääkaupungissa valmistauduttu aitaamalla kongressialuetta.
Ensi viikon mellakkauhkaan on pääkaupungissa valmistauduttu aitaamalla kongressialuetta.
Kuva: JUSTIN LANE

Yhdysvalloissa odotetaan pelonsekaisin tuntein ensi viikon mahdollisia mellakoita Joe Bidenin virkaanastujaisten alla. Bidenin on määrä vannoa virkavalansa keskiviikkona. Vaalit hävinnyt istuva presidentti Donald Trump on ilmoittanut, ettei hän osallistu virkaanastujaisiin.

Pelko rähinöistä on kasvanut sen jälkeen, kun joukko Trumpin kannattajia tunkeutui kongressirakennukseen reilu viikko sitten kesken Biden valinnan vahvistaneen kokouksen. Väkivaltaisuuksissa kuoli viisi ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.