Pähiät Oulusta ja Sie­pa­kat Ro­va­nie­mel­tä ovat mukana Tans­si­ma­nias­sa – pää­tös­kon­ser­tis­sa ryhmät esit­tä­vät teokset TRAD! ja Roihu

Kolme kansantanssin ja kansanmusiikin tapahtuman konserteista välitetään myös striimattuna.

Tampere
Kansantanssin ja kansanmusiikin festivaali Tanssimania järjestetään Tampereella kaksipäiväisenä 24.-25. syyskuuta. Kolme konserteista välitetään myös striimattuna.
Kansantanssin ja kansanmusiikin festivaali Tanssimania järjestetään Tampereella kaksipäiväisenä 24.-25. syyskuuta. Kolme konserteista välitetään myös striimattuna.
Kuva: Carita Berg

Kansantanssin ja kansanmusiikin tapahtuma Tanssimania järjestetään Tampereella Tullikamarin Pakkahuoneella 24.–25. syyskuuta. Tapahtuma toteutetaan osittain myös suoratoistona verkon välityksellä.

Avajaiskonserttina Pakkahuoneella nähdään 24. syyskuuta Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin ja Kuopion kaupunginteatterin suurteos Tanssikielto. Viime syksynä ensi-iltansa saanut Tanssikielto on esitys kieltämisen kulttuurista ja manifesti kansalaisten oikeudesta tanssia vapaasti missä, milloin ja miten haluavat. Teoksen käsikirjoituksesta ja koreografiasta vastaa Antti Lahti ja työryhmä. Tanssikielto-teoksessa esiintyvät Virva Torkko, Anni Horsmanheimo, Riikka Puumalainen, Sari Harju, Mika Juusela, Tuomas Juntunen, Sampo Kerola ja Salla Korja-Paloniemi.

Lauantaina 25. syyskuuta Tanssimaniassa saa ensi-iltansa teos Verensulkusanoja. Sen koreografi Riina Hosio on Helsingissä asuva rovaniemeläislähtöinen kansantanssija. Hosio inspiroitui suomalaisesta loitsuperinteestä ja karjalaisten perinnetanssien liikekielestä. Tanssijoina ovat Motoran Pelmakat.

Rovaniemeläinen Siepakoiden edustusryhmä kantaesittää Tanssimaniassa teoksensa Roihu.
Rovaniemeläinen Siepakoiden edustusryhmä kantaesittää Tanssimaniassa teoksensa Roihu.
Kuva: Tatu Kantomaa

Lauantain päätöskonsertissa 25. syyskuuta Ajassa on Maniaa! esiintyy rovaniemeläisen Siepakoiden edustusryhmä, joka kantaesittää teoksensa Roihu. Oululainen Pähiät-ryhmä tuo konserttiin kaksiosaisen teoksensa TRAD! Pähiät matkustaa esityksessään tanhun juurille yhdessä oululaisen kansanmusiikkitrion kanssa. Mukana ovat viulistit Osmo Hakosalo ja Olli Seikkula sekä haitaristi Erja Mesimäki Oulusta. Konsertin päättää Pispalan Sottiisin vuoden kansantanssiyhtye Kimurantti. Lappeenrantalainen Kimurantti esittää teoksen Toisilleen, joka kertoo ihmisen tarpeesta tarttua kiinni, päästä syliin ja kaipuusta olla turvassa. Konsertissa julkistetaan myös vuoden kansantanssiyhtye 2022.

Lauantaina järjestetään myös 12–17-vuotiaiden verkkotanssileiri DÄÄNS Stream.

Striimilippuja on myytävänä Tanssikielto-konserttiin 24.9. kello 20, Verensulkusanoja-konserttiin 25.9. kello 17 ja Ajassa on Maniaa! -konserttiin 25.9. kello 19.

Monelle tanssiryhmälle Tanssimania on ensimmäinen esiintyminen pitkän koronasulun jälkeen.

– Mikään ei korvaa sitä tunnetta, kun musiikki alkaa soida, valo nousee ja esitys alkaa. Teos pääsee elämään ja nousee siivilleen. Se on elämys, Kimurantti-ryhmän ohjaaja Merja Skyttä kuvaa.