Oulun torihotelli: To­ri­ho­tel­lin kon­kurs­si seisoo yhä pai­kal­laan

Kulttuuri: Lau­la­ja-lau­lun­te­ki­jä Jussi Ha­ku­li­nen on kuollut

Tilaajille

Pa­hen­taa­ko pak­ka­nen ast­maoi­rei­ta? Ast­ma­tut­ki­ja kertoo, miten astmaa sai­ras­ta­van kan­nat­ta suo­jau­tua ulkona: "Pak­ka­sil­maa ei pidä hen­git­tää raa­ka­na"

Tuoreen Oulun yliopiston väitöstutkimuksen mukaan kylmän ilman aiheuttamat hengitystieoireet ovat yleisiä jo nuorilla astmaatikoilla. Allerginen nuha pahentaa oireita entisestään.

Nenä ja suu kannattaa suojata pakkasella esimerkiksi huivilla tai maskilla, sanoo astmasta väitellyt Henna Hyrkäs-Palmu.
Nenä ja suu kannattaa suojata pakkasella esimerkiksi huivilla tai maskilla, sanoo astmasta väitellyt Henna Hyrkäs-Palmu.
Kuva: Linnea Ohtamaa

Astma ja allerginen nuha ovat yleisiä sairauksia. Oulun yliopistossa perjantaina tarkastetussa väitöstutkimuksessa selvitettiin sitä, aiheuttaako kylmälle ilmalle altistuminen hengitystieoireita ja toimintahaittaa astmaa ja allergista nuhaa sairastavilla. Lisäksi tutkittiin, miten astman tasapaino vaikuttaa kylmän ilman aiheuttamiin hengitystieoireisiin.

Terveystieteiden maisteri Henna Hyrkäs-Palmu Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta, pahentaako kylmä ilma astmaoireita?

– Kyllä. Yleisin oire oli hengenahdistus. Lisäksi yleisiä oireita olivat hengityksen vingunta, pitkittynyt yskä ja limaneritys keuhkoissa.