Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin sai mi­nis­te­reis­tä eniten tuloja, puo­lue­joh­ta­jien kär­jes­sä lii­ke­mies Harry Harkimo

Helsinki
Pääministeri Sanna Marin on ministereistä suurituloisin.
Pääministeri Sanna Marin on ministereistä suurituloisin.
Kuva: Mauri Ratilainen

Suurituloisin ministeri viime vuonna oli pääministeri Sanna Marin (sd.). Hänellä oli verotettavaa ansiotuloa noin 206 000 euroa. Verotettavia pääomatuloja ei hänelle kertynyt.

Marinin tulot nousivat huomattavasti edeltävästä vuodesta, jolloin hänen tulonsa olivat 121 000 euroa. Viime vuosi oli hänen ensimmäinen täysi vuotensa pääministerinä.

Toisena ministereistä tienasi eniten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), noin 180 000 euroa. Näistä valtaosa oli ansiotuloja, verotettavia pääomatuloja hänelle kertyi 90 euroa.

Aiempina vuosina ministereistä korkeimpiin tuloihin on yltänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) Tänä vuonna hänen verotettavat ansio- ja pääomatulonsa olivat noin 150 000 euroa.

Puoluejohtajista eniten tienasi Liike Nytiä johtava liikemies Harry "Hjallis" Harkimo, joka on perinteisesti ollut politiikkojen tulokärjessä. Hänellä oli yhteensä tuloja noin 215 000 euroa, joista ansiotuloa noin 179 000 euroa ja pääomatuloa noin 36 200 euroa.

Toisena puoluejohtajista oli Marin ja kolmantena Henriksson.

Esko Aho ja Sitralle siirtynyt Jyrki Katainen tienasivat eniten ex-pääministereistä

Entisistä pääministereistä eniten tienasi Esko Aho (kesk.), joka toimii muun muassa konsulttiyritys East Officen vanhempana neuvonantajana.

Aho tienasi yhteensä 360 000 euroa, joista valtaosa oli ansiotuloja. Pääomatuloa hänelle kertyi noin reilut 3 000 euroa.

Toisena oli Jyrki Katainen (kok.), joka toimii Sitran yliasiamiehenä. Hän tienasi yhteensä 213 000 euroa verotettavia ansio- ja pääomatuloja. Näistä valtaosa oli ansiotuloja, pääomatuloja hänelle kertyi noin 400 euron edestä.