Miksi kou­lual­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Pää­mi­nis­te­ri Marin ke­hot­taa vält­tä­mään pää­siäis­mat­kai­lua, jos se ei ole vält­tä­mä­tön­tä – "Tämä tilanne pitää ottaa va­ka­vas­ti"

Marin ei avannut valmistelussa olevien liikkumisrajoitusten yksityiskohtia.

Helsinki
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehottaa välttämään matkustamista myös pääsiäisenä. Arkistokuva.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehottaa välttämään matkustamista myös pääsiäisenä. Arkistokuva.
Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kehottaa suomalaisia välttämään myös pääsiäisenä kaikkea matkustamista, mikä ei ole välttämätöntä. Hän perusteli tätä sillä, että koronaviruksen brittimuunnos leviää nopeasti ja on mahdollisesti vaarallisempi kuin aiempi. Marinin mukaan myös Suomessa voi epidemiatilanne paheta, jos ihmiset eivät ole valppaita.

– Tämä tilanne pitää ottaa vakavasti ja tosissaan ja jokaisen kansalaisen on syytä omassa toiminnassaan tilanteen vakavuus huomioida, Marin sanoi mennessään hallituksen neuvotteluihin keskiviikkona.

Marin painotti edelleen, että hallitus ei ole tehnyt päätöksiä liikkumisrajoituksista. Hän toisti sen olevan yksi vaihtoehto, jota valmistellaan tilanteen pahentumisen varalta. Hän ei avannut, millaisia yksityiskohtia valmistelussa on ollut liikkumisrajoituksista esillä.

– Tällä hetkellä on valtavasti spekulaatiota siitä, millaisia nämä rajoitustoimet olisivat. Varmasti tämä kansalaisia hämmentää, hän myönsi.

– Mikäli tulee tarve, että näihin toimiin ryhdytään, kaikkiin yksityiskohtaisiin kysymyksiin tietenkin pitää myös vastaukset olla valmiina, hän lisäsi.

Pöytälaatikossa muutakin

Marinin mukaan hallituksella on paljon muitakin pöytälaatikkoversioita ja valmiuslain asetusluonnoksia esimerkiksi kaikista niistä pykälistä, jotka olivat käytössä viime vuonna ja joita voidaan joutua jälleen myöhemmin ottamaan käyttöön. Niitä on valmisteltu viime vuoden puolelta lähtien.

Hänen mukaansa esimerkiksi terveydenhuollon henkilöstön lepoajoista ja ylityösäännöistä voitaisiin poiketa, mikäli tulisi sellainen tilanne, että terveydenhuolto olisi ylikuormittumassa pahasti.

– Meillä ei ole tällä hetkellä sellainen tilanne, että oltaisiin tehty päätös esimerkiksi näiden toimivaltuuksien käyttöönotosta, mutta en sulje mitään vaihtoehtoja pois. Kaikkiin sellaisiin toimiin on oltava valmius, jotka voivat olla välttämättömiä.