Pääkirjoitus
Tilaajille

Pääkirjoitus: Yhtenäinen suomalainen ruokakulttuuri on hajonnut – terveysvaikutukset ratkaisevat nyt monen kansalaisen valinnoissa

Suomalaisten ruokailutottumukset eivät muutu rytisten mutta selviä suuntia on näkyvissä. Punainen liha vaihtuu valkoiseksi. Kaurabuumi näyttää vain kiihtyvän. Kotimaisilta tuottajilta muutokset edellyttävät notkeutta.

Ruokaan ja sen tuotantoon liittyy Suomessa liittyy isoja taloudellisia arvoja, poliittista vääntöä ja yhä enemmän myös yksilöiden latautuneita tunteita. Yhtenäinen ruokakulttuuri on hajonnut leireiksi, joissa eletään omien vahvojen näkemysten mukaisesti.

Tämä muutos on näkynyt viime vuosina suomalaisten ruokailutottumuksissa. Näkyviin muutoksiin kuuluu esimerkiksi maidon kulutuksen lasku. Viimeisen parin vuosikymmenen aikana maidon juonti on vähentynyt kolmanneksen verran, ja suunta jatkuu.