OYSissa jälleen säh­kö­kat­kos, syynä sama vika kuin hel­mi­kuun kat­kok­ses­sa – vial­li­nen laite kor­ja­taan lauan­tai­na

Oulun yliopistollisessa sairaalassa oli perjantaiaamuna noin viisi minuuttia kestänyt sähkökatkos. Katkos koski muun muassa sellaisia sairaalan osia joissa tehdään leikkauksia, mutta potilasturvallisuus ei vaarantunut.

Oyssissa oli edellisen kerran sähkökatkos helmikuun 18. päivä. Silloin sähkönjakelu keskeytyi noin 40 minuutin ajaksi. Syynä oli sama pääkeskuksen pääkatkaisijan suojareleen vika.

– Tällä kertaa vian paikallistamiseen ei mennyt aikaa, sillä osattiin suunnata korjaustoimet samaan paikkaan kuin viimeksi, kertoo sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Lasse Kylén.

– Harmi, että tämä laite ehti aiheuttaa vielä toisenkin katkoksen ennen korjausta. Laite tullaan saamaan kuntoon lauantaina.

Sairaalan laitteiston sähkö toimii kolmella tasolla. Kriittisissä laitteissa esimerkiksi teho-osastolla on akkuvarmenne, jonka avulla laitteet pysyvät käynnissä sähkökatkoista huolimatta. Osa muista laitteista on kytketty varavoimaverkkoon. Jos perussähköverkkoon tulee ongelmia, varavoimaverkkoon yhdistetyt laitteet käynnistyvät uudelleen 10-15 sekunnin kuluessa.

– Meillä on järjestetty sairaalaan sähköpäivystys viikonlopuksi. Jos suojarele vielä temppuilee ennen huomista korjausta niin apu löytyy nopeasti.

Katkoksen jälkeen pelastuslaitos sai palohälytystehtävän urologian poliklinikalle. Kyseessä ei kuitenkaan ollut tulipalo, vaan Kylénin mukaan kyse oli vesihöyrystä, joka puski ilmastointikanavasta leikkaussaliin.

Sähkökatkoksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.