Varoitus: Ajokeli on monin paikoin edel­leen huono tai jopa erit­täin huono

OYS hankkii kah­dek­san uutta ro­bot­ti­ki­rur­gia – osa kes­kit­tyy syö­pä­leik­kauk­siin kas­va­vien leik­kaus­mää­rien vuoksi

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) otetaan syksyn aikana käyttöön kahdeksan uutta robottikirurgia, kerrotaan OYSin tiedotteessa. Kaksi kirurgeista tulee keskittymään keuhkosyöpäleikkauksiin, mitä OYSissa ei ole aiemmin tehty.

Robotteja on ollut leikkaavien lääkärien apuna OYSissa jo 10 vuoden ajan. Uusien laitteiden myötä kirurgien määrä tulee olemaan 19.

– Tavoitteenamme on tuplata robottikirurgian leikkausmäärät uuden laiteinvestoinnin myötä, kertoo robottikirurgian vastuukirurgi, ylilääkäri Tero Rautio tiedotteessa.

– 10 vuoden kokemuksella tiedämme, että potilaat toipuvat nopeammin ja paremmin robottiavusteisesta leikkauksesta kuin perinteisesti tehdystä. Myös sairaalan hoitopäivien määrä on lyhentynyt robottiavusteisuuden kautta.

Suolistosyövän leikkausmäärät nousevat tiedotteen mukaan vuosi vuodelta, joten leikkauskapasiteettia on pystyttävä kasvattamaan. Kapasiteettia tarvitaan myös siksi, että syöpäkirurgiaa on keskitetty lakisääteisesti yliopistollisiin sairaaloihin.

Syöpäleikkausten ohessa myös tyräleikkauspotilaiden määrä kasvaa. Tyräleikkauksia voidaan tehdä jatkossa entistä enemmän tähystyksenä, mikä edistää potilaan toipumista tuntuvasti.

OYSissa on tehty vuosittain reilu 300 urologista, naistentauteihin liittyvää tai vatsan ja suolistonalueen robottileikkausta viimeisten vuosien aikana, kerrotaan tiedotteessa.

Katso OYSin video robottikirurgeista alta tai tästä linkistä.

Lue lisää: OYS hankki Suomen ja Poh­jois­mai­den en­sim­mäi­set te­ko­ni­vel­ro­bo­tit – tarkka jälki vä­hen­tää uu­sin­ta­leik­kaus­ten tar­vet­ta