Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ovatko nuoret vel­voi­tet­tu­ja jät­tä­mään kotinsa 16-vuo­tiai­na? – op­pi­vel­vol­li­suus­uu­dis­tus ei tavoita etäällä kau­pun­geis­ta asuvia nuoria

Oppivelvollisuusuudistuksella halutaan taata toisen asteen tutkinnon suorittaminen kaikille peruskoulunsa päättäville nuorille heidän työmarkkina-asemansa parantamiseksi.

Uudistus ei kuitenkaan tavoita etäällä kaupungeista asuvia nuoria. Pienillä paikkakunnilla kaukana kasvukeskuksista ei juuri ole toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia, eivätkä kaikki nuoret halua siirtyä kotikunnan lukioon.

Kaikki eivät asu päivittäisten kulkuyhteyksien säteellä oppilaitoksista. Sen vuoksi osa nuorista joutuu 16-vuotiaina peruskoulun jälkeen muuttamaan jopa satojen kilometrien päähän kaupunkiin opiskelemaan.

Aiemmin tätä yleisesti odotettiin nuorilta, mutta jatkossa se on lakisääteinen velvoite. On hyvä, että kaikkien muiden koulutuskustannusten ohella nuorten matkat ja asuminen oppilasasuntolassa maksetaan julkisista varoista.

Oppivelvollisuusuudistus ei takaa pitkien etäisyyksien päässä kaupungeista asuville nuorille toisen asteen tutkinnon suorittamista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.