Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Outojen oi­rei­den kimppu pal­jas­tui ke­lia­kiak­si – "Diag­noo­si oli samaan aikaan hel­po­tus ja jär­ky­tys"

Kari Parkkinen sai keliakiadiagnoosin parikymmentä vuotta sitten.
Kari Parkkinen sai keliakiadiagnoosin parikymmentä vuotta sitten.
Kuva: Pekk Kallasaari

Väsymystä, laihtumista, vatsavaivoja, ihottumaa, sähköiskun kaltaisia tuntemuksia jalkaterissä...

Joukko outoja ja kaiken aikaa pahenevia oireita veivät oululaisen Kari Parkkisen työterveyslääkärin pakeille reilut parikymmentä vuotta sitten.

– Kävelynikin meni ihan töpöttelyksi enkä tahtonut päästä pyörän selkäänkään nousemaan, Parkkinen muistelee.

Ensitöikseen työterveyslääkäri otti verikokeet, joista selvisi Parkkisen hemoglobiiniarvon olevan vaarallisen alhainen. Useammatkaan rautakuurit eivät kuitenkaan parantaneet anemiaa, saati muita oireita.

Samoihin aikoihin Parkkinen sai tietää kahdesta lähisukulaisestaan, jotka olivat saaneet keliakiadiagnoosin.

– Lähdin itse ehdottamaan, että entäs jos tehtäisiin keliakiatestit punasolujen tuotannon ongelmiin keskittymisen sijaan, sillä keliakiahan on perinnöllinen sairaus. Onneksi minut otettiin vakavasti ja pääsin testeihin. Diagnoosi oli kuin olikin keliakia.

Pitkään kytenyt

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja häiritsee ravintoaineiden kuten vitamiinien imeytymistä. Keliakian oireet ovat monimuotoisia ja hyvin yksilöllisiä eikä oireiden yhdistäminen keliakiaan ole aina helppoa.

Tänä päivänä keliakia voidaan diagnosoida joissain tapauksissa pelkästään verikokeiden perusteella, mutta pari vuosikymmentä taaksepäin diagnoosi vaati aina koepalan ohutsuolesta.

– Minulle tehtiin gastroskopia eli vatsan tähystys peräti kolme kertaa. Ei se mikään mukava toimenpide ollut, mutta kyllä sen kesti, Parkkinen muistelee.

– Kävi ilmi, että ohutsuoleni oli aivan sileä. Se kieli siitä, että olin luultavasti kärsinyt keliakiasta tietämättäni aika pitkään. Näin jälkikäteen ajateltuna olihan niitä lieviä oireita ollut pitkään. Esimerkiksi pullan syönnistä tuli monesti huono olo.

Keliakian sairastaminen tietämättään ei ole poikkeuksellista. Keliakialiiton mukaan tänäkin päivänä yli sadastatuhannesta keliakiaa sairastavasta suomalaisesta vain reilu kolmannes eli noin 40 000 on diagnosoitu.

Suurennuslasin kanssa kauppaan

Parkkinen kuvailee keliakiadiagnoosin olleen toisaalta helpotus, toisaalta järkytys.

– Helpotus siinä mielessä, että syy oudoille oireille selvisi ja ne olisi mahdollista saada kuriin. Järkytys siinä mielessä, että ruokavalio meni täysin uusiksi. Siinä oli ensialkuun kova opetteleminen.

Gluteeniton ruokavalio on tällä hetkellä ainoa lääke keliakiaan. Parkkinen muistelee aluksi kulkeneensa ruokakaupassa suurennuslasin kanssa pakkauksien pieniä printtejä syynäten.

– Gluteenia löytyi yllättävistäkin tuotteista ja tuolloin gluteenittomien vaihtoehtojen valikoima oli melko suppea.

Parkkinen kiittelee gluteenittoman valikoiman parantuneen merkittävästi parissa vuosikymmenessä. Pescovegetaristina hän on erityisen mielissään viime aikoina markkinoille tulleista gluteenittomista lihan korvikkeista.

– Oikeastaan aivan kaikkea saa tänä päivänä gluteenittomana eikä ravintoloissakaan ole ollut vaikeuksia löytää annosta. Gluteenittomien tuotteiden maussakaan ei ole valittamista, mitä nyt makeat leivonnaiset saattavat edelleen olla hieman kuivakoita eikä ehdan ruisleivän makua ole onnistuttu jäljittelemään.

Gluteiinittomien tuotteiden hinta sen sijaan harmittaa. Keliakialiitto laski vastikään tämän päivän kuluttajahintojen perusteella, että keliaakikolle aiheutuu ylimääräisiä ruokakustannuksia 68 euroa kuukaudessa eli 816 euroa vuodessa.

– Onneksi nykyhallituksessa on ollut myötämielistä suhtautumista siihen, että Sipilän hallituksen poistama keliakiakorvaus saataisiin takaisin, Parkkinen sanoo.

Hän on seurannut suurella mielenkiinnolla myös uutisia lääkekehittelyrintamalta. Kansainvälisessä, Tampereen yliopistosta käsin johdetussa tutkimuksessa on saatu vastikään lupaavia tuloksia keliakian lääkehoidosta.

Yksin ei kannata jäädä

– Uusille keliakiadiagnoosin saaville sanoisin, että sairauden kanssa oppii kyllä elämään, Parkkinen lohduttaa.

Hän sanoo itse elävänsä keliakiasta huolimatta normaalia ja oireetonta elämää.

– Tietoa, apua ja vertaistukea kaikissa keliakiaan liittyvissä asioissa löytyy Oulun seudun keliakiayhdistyksestä, yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Parkkinen vinkkaa.

– Yksin asian kanssa ei kannata jäädä!

Keliakiaviikko käyntiin

Ensi viikolla 6.–12. syyskuuta vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa teemalla Kokataan yhdessä gluteiinitonta.

Keliakiaviikon aikana Keliakialiitto julkaisee seitsemän uutta videota gluteenittomasta ruuanlaitosta ja leivonnasta. Niiden tavoitteena on helpottaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavien elämää.

Videoilla valmistetaan gluteenittomia pullia, ruskea kastike, marjapiirakka, liha-makaronilaatikko, pitsoja ja sämpylöitä sekä esitellään gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia.

Uusi video julkaistaan keliakiaviikolla päivittäin kello 18 Keliakialiiton YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Videoihin liittyvät reseptit löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta keliakialiitto.fi/reseptit

Myös Oulun seudun keliakiayhdistyksessä kokataan gluteiinitonta ensi viikolla. Marttalassa Kajaaninkadulla järjestetään maanantaina 6. syyskuuta kello 17–19 keliakiaviikon ruokakurssi, jonka teemana on voileipäkakut ja salaatit.

Kurssille on ennakkoilmoittautuminen.