Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ou­lus­sa­kin toimiva Psy­ko­te­ra­pia­kes­kus Vas­taa­mo tie­to­mur­ron koh­tee­na – asiak­kai­den luot­ta­muk­sel­li­sia tietoja on päässyt vuo­ta­maan

Tutkinnassa on paljastunut, että Vastaamo todella joutui tietomurron uhriksi. Kuvituskuva.
Tutkinnassa on paljastunut, että Vastaamo todella joutui tietomurron uhriksi. Kuvituskuva.
Kuva: Silja Viitala

Oulussakin toimiva Psykoterapiakeskus Vastaamo on joutunut tietomurron ja kiristyksen uhriksi.

Keskus kertoo verkkosivuillaan, että tuntematon ja vihamielinen osapuoli on ollut yhteydessä yhtiöön ja väittää saaneensa haltuun yhtiön asiakkaiden luottamuksellisia tietoja.

Vastaamon mukaan keskusrikospoliisi aloitti asiasta rikostutkinnan. Tapahtumasta tehtiin välittömästi ilmoitukset myös Suomen kyberturvallisuuskeskukselle, Valviralle sekä tietosuojavaltuutetulle.

Lisäksi Vastaamo kertoo ryhtyneensä välittömästi toimenpiteisiin asian selvittämiseksi yhteistyössä ulkopuolisten ja riippumattomien tietoturva-asiantuntijoiden kanssa.

Tutkinnassa on paljastunut, että Vastaamo todella joutui tietomurron uhriksi. Osan yhtiön asiakkaiden luottamuksellisia tietoja on tietomurron seurauksena vuotanut. Nykytiedon mukaan marraskuun 2018 jälkeen kirjatut asiakastiedot eivät ole vaarantuneet.

– Psykoterapiapalveluita tarjoavana yhtiönä asiakastietojen luottamuksellisuus on meille äärettömän tärkeätä ja kaiken toimintamme lähtökohta. Pahoittelemme syvästi murrosta johtuvaa tietovuotoa, toteaa Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri tiedotteessa.

– Kehitämme jatkuvasti tietoturvaamme sekä tietosuojaamme ja teemme lisätoimenpiteitä omien selvitystemme ja viranomaistutkinnan valmistuessa. Käynnissä olevan poliisitutkinnan takia emme ole aikaisemmin saaneet viestiä aiheesta, sillä tutkintateknisistä syistä asiaa ei ole haluttu julkistaa, Kahri jatkaa.

Vastaamon tietojärjestelmiä on tarkistettu. Yhtiön mukaan ne ovat vahvasti suojattuja ja niiden käyttöä valvotaan tehostetusti tietoturva-ammattilaisten toimesta.

Yhtiö vakuuttaa jatkavansa toimenpiteitä ja tekevänsä kaikkensa selvittääksensä tapahtunutta ja pyrkivänsä yhteistyössä viranomaisten kanssa estämään luottamuksellisten tietojen leviämistä.

Vastaamolla on toimipisteitä lukuisilla paikkakunnilla ympäri Suomea. Yhtiön pääpaikka on Helsingissä.