Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulussa jo­no­tet­tiin uur­nil­le seu­ra­kun­ta­vaa­li­päi­vä­nä

Seurakuntavaalit ovat monelle tärkeä vaikuttamisen paikka. Seurakuntien taloudesta kannetaan huolta.

Seurakuntavaalien äänestyspäivänä Oulussa oli paikoin jonoja.
Seurakuntavaalien äänestyspäivänä Oulussa oli paikoin jonoja.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Seurakuntavaalit ovat monelle tärkeä vaikuttamisen paikka. Seurakuntien taloudesta kannetaan huolta.

Seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä muodostui melko vilkkaaksi ainakin joillakin äänestyspaikoilla Oulussa. Esimerkiksi Karjasillan kirkossa vaaliuurnille oli alkuillasta välillä melko pitkiäkin jonoja. Samaa kerrottiin tuomiokirkkoseurakunnasta.

– Päivällä oli jonoja, mutta alkuillasta on ollut välillä hiljaisempaa, tuomiokirkossa vaalitoimitsijana ollut vaalilautakunnan jäsen Mono Kuoppala totesi.

Monet Kalevan jututtamat seurakuntalaiset kertoivat käyneensä äänestämässä aina kirkollisissa vaaleissa, mutta joukkoon mahtui myös satunnaisempia äänestäjiä.

Oulun tuomiokirkossa alkuillasta äänestämässä käynyt Simo Ollikainen kertoi osallistuneensa seurakuntavaaleihin nyt vasta toista kertaa.

Ollikainen kehui seurakuntavaalien vaalikonetta, jossa oli helppo verrata ehdokkaiden näkemyksiä ja josta löytyi nopeasti sopiva ehdokas.

Seurakuntatyön keskeiset painopistealueet ovat Karjasillan seurakunnassa aiemmin nuorisotyötä tehneelle Ollikaiselle selvät.

– Nuoret aikuiset pitää ottaa paremmin huomioon seurakuntien toiminnassa. Talous on myös tärkeä asia, kun paljon ihmisiä on viime vuosina eronnut seurakunnista.

Ollikainen pohtisi jopa kirkollisveroprosentin nostoa, jos taloutta ei muuten saada tasapainoon.

– Henkilöstöä en haluaisi lähteä vähentämään, se on lujilla.

Kysyttäessä äänestäjiltä, mihin asioihin he haluaisivat seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen paneutuvan, esiin nousivat nuorison ja nuorten aikuisten sekä talouskysymysten lisäksi perinteiset kristilliset arvot ja diakoniatyö. Myös monimuotoista toimintaa ja erilaisten arvojen hyväksymistä kaivattiin.

Aina seurakuntavaaleissa äänestänyt eläkeläinen Rauni Jaara avusti vaalien sujumista Karjasillan kirkossa. Hän oli ehtinyt olla mukana auttelemassa aiemmin jo kolmessa ennakkoäänestyspisteessä.

– Kun on aikaa. On mukava, että näkee ihmisiä.

Jaarasta olisi tärkeää tukea taloudellisesti lapsia niin, että he pääsevät harrastamaan liikuntaa, se kun ei ole kustannussyistä kaikille mahdollista.