Mainos

Oulun yrit­tä­jien syys­kau­den en­sim­mäi­sel­lä aa­mu­kah­vil­la saatiin vaih­te­lua arkeen ja tehtiin koronan vä­li­ti­lin­pää­tös­tä

Oulun yrittäjien syyskauden ensimmäisellä aamukahvilla tehtiin koronan välitilinpäätöstä

Terhi Lotvonen, Iina Kuvaja ja Hannele Hyvärinen ovat mukana syyskauden ensimmäisillä aamukahveilla.
Terhi Lotvonen, Iina Kuvaja ja Hannele Hyvärinen ovat mukana syyskauden ensimmäisillä aamukahveilla.
Kuva: Ester van Dam

Oulun yrittäjien syyskauden ensimmäiset aamukahvit kokoonnuttiin juomaan uudistuneeseen ravintola Puistolaan. Paikalle saapui vajaat parikymmentä yrittäjää. 

Tilaisuuden aiheena oli, miten koronasta selvittiin. Emäntänä toiminut Sari-Helena Forsman kertoi omia kokemuksiaan. 

Forsman sanoi, että kyseessä on välitilinpäätös. Vasta loppuvuodesta 2021 tiedetään, mitä jää käteen. 

Sari-Helena Forsman käytti korona-ajan yrityksensä remontointiin.
Sari-Helena Forsman käytti korona-ajan yrityksensä remontointiin.
Kuva: Ester van Dam

”Viikolla 11 alkoi valtava paniikki, mitä nyt tapahtuu. Asiakkaat peruivat kaikki tilaisuudet. Shokin jälkeen alettiin miettiä, lyödäänkö hanskat tiskiin vai jatketaanko.”

Forsman on yrittäjäurallaan elänyt läpi monta lamakautta. Yksi hänen selviämiskeinoistaan oli 40 hengen henkilökunnan lomautus. Kulut Forsman sai hallintaan neuvottelemalla kaikki sopimukset, kuten vuokrat, uusiksi. 

Monet ravintolat alkoivat myydä ruokaa ulos noutoruoka-konseptilla. Puistola ei lähtenyt siihen, vaan teki ruuan ulosmyyntiä jonkin verran ja hoiti sen omilla kuljetuksillaan. 

Huhtikuun alussa Puistolassa tehtiin päätös, että aika käytetään ravintolan remontointiin. Uusien järjestelyjen myötä ravintolatoiminta on nyt keskitetty katutasoon. 

Päällimmäiseksi Forsmanille on jäänyt mieleen, että vaikeassa tilanteessa voi sopeutua ja keksiä monenlaisia ratkaisuja. 

Myös pulmabaarit henkiin

Paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Risto Huovinen on tyytyväinen syyskauden avaukseen pitkän paussin jälkeen. Paikalla oli myös uusia yrittäjiä, joille vapaamuotoinen tilaisuus on mukava tapa tutustua porukkaan. 

”Selvästi näkee, että yrittäjät tarvitsevat kollegoita, joiden kanssa vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia.”

Aamukahvitilaisuudet aloitettiin vuosi sitten. 

”On osoittautunut, että varsinkin näille aamujutuille on kysyntää kovastikin. Ei ole liikaa tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan toisia yrittäjiä. Niille on selkeä tarve.”

Tilaisuudet ovat olleet tykättyjä ja niihin on kokoontunut parhaimmillaan lähes neljäkymmentä yrittäjää. Kahvit ovat joka kerta eri paikassa.

Syksyn mittaan kokoonnutaan kuukausittain kuukauden toisena tiistaina. Yhdistys on herättämässä henkiin myös pulmabaaria, joka on alkuillasta pidettävä iltatilaisuus. 

”Myös siellä kokoonnutaan jonkin aiheen ympärille, mutta samoin rennosti ja vapaamuotoisesti. Porukkaa jaetaan pöytäkuntiin ja keskustellaan. Toiset pääsevät osallistumaan paremmin illalla”, Huovinen sanoo.

Mette Niskanen (selin), Sami Alasimi, Anu Rosenberg, Elena Ponkkonen, Iina Kuvaja, Hannele Hyvärinen ja Paula Kouri kuuntelevat Anne Rumpusen esittelyä.
Mette Niskanen (selin), Sami Alasimi, Anu Rosenberg, Elena Ponkkonen, Iina Kuvaja, Hannele Hyvärinen ja Paula Kouri kuuntelevat Anne Rumpusen esittelyä.
Kuva: Ester van Dam

Toivottua vaihtelua normaaliin arkeen

Minna Råmanin mukaan aamukahvien järjestämisen taustalla on tarve saada yhdistykselle säännöllistä toimintaa.
Minna Råmanin mukaan aamukahvien järjestämisen taustalla on tarve saada yhdistykselle säännöllistä toimintaa.
Kuva: Ester van Dam

Minna Råman tuli kahville miehensä ja yrityskumppaninsa Juha Råmanin kanssa. Hän on paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen ja kertoo, että aamukahvien taustalla on tarve järjestää säännöllistä toimintaa.

”Ideana on, että mukana on aina jokin aihe tai teema. Pystytään keskittymään ajankohtaisiin asioihin ja luomaan verkostoja.” 

Syksyn aiheet ja paikat on jo suunniteltu.

”On ollut puhetta Toppilansalmen venesatamahankkeista ja siitä saimme idean, että tutustutaan merelliseen Ouluun. Seuraavaksi kokoonnumme Oulu-laivaan.” 

Råmanille aamukahvit antavat vaihtelua normaaliin arkeen. 

”Jotkut aiheet antavat omaan työhön enemmän ja jotkut vähemmän, mutta ovat aina kiinnostavia henkilökohtaisella tasolla.”

Råman kertoo, että mukana on ollut myös toiminnallisia aiheita. Yhdellä kerralla he tutustuivat virtuaalitodellisuuteen vr-lasien avulla.