Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Oulun yli­opis­toon mer­kit­tä­vä ra­hoi­tus - koh­den­tuu eri­tyi­ses­ti polven ni­vel­rus­ton tut­ki­mi­seen

Oulun yliopiston mikroelektroniikan sekä lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköt ovat saaneet 1,1 miljoonaan euron projektirahoituksen.

-
Kuva: Essi Puuri

Oulun yliopisto on saanut merkittävän 1,1 miljoonan euron projektirahoituksen. Sen turvin on tarkoitus kehittää infrapunaspektroskopiaan perustuvaa mittausta, joka välittää tietoa niveltensisäisten kudosten laadusta niveltähystysten aikana. Menetelmää aiotaan käyttää erityisesti polven nivelruston kohdalla.

Rahoitus on ohjattu mikroelektroniikan sekä lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköille. 

Nykyinen käytäntö on, että kirurgi arvioi nivelensisäisiä kudoksia silmämääräisesti niveltähystyksen aikana omaan kokemukseensa nojautuen.

– Tavoitteenamme on kehittää täysin uusi laite ja mittaustekniikka, jonka avulla lääkäri saa objektiivista mittaustietoa potilaan kudosten rakenteesta ja koostumuksesta. Tämä on erityisen tärkeää nivelvammojen diagnostiikassa, koska väärin diagnosoitu ja hoitamaton tai väärin hoidettu nivelvamma johtaa usein myöhemmässä vaiheessa nivelrikkoon, sanoo akatemiatutkija Simo Saarakkala Oulun yliopistosta.

Nivelrikko on yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus. Se aiheuttaa merkittävää haittaa potilaalle sekä suuria kustannuksia terveydenhuollolle. On arvioitu, että maailmaanlaajuisesti nivelrikkoa sairastaa yli 240 miljoonaa ihmistä. Euroopassa peräti 20-40 prosenttia ikääntyvistä ihmisistä kärsii nivelrikosta.

EU-hankkeessa on mukana kaikkiaan kolmetoista eurooppalaista toimijaa kuudesta eri maasta. Projekti kestää 3,5 vuotta. Sen kokonaisbudjetti on 6,2 miljoonaa euroa.

Koordinaattorina toimii Gabriela Lorite Oulun yliopiston mikroelektroniikan tutkimusyksiköstä.

Juttua muokattu 1.9.2017 klo 11: Lisätty hankkeen koordinaattorin nimi.