Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Investoinnit: Ran­ni­kol­le suun­ni­tel­tu­ja mil­jar­di-in­ves­toin­te­ja tulee Poh­jois-Suo­meen saakka

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun yli­opis­ton tut­ki­mus­ryh­mä löysi aiemmin tun­te­mat­to­man ve­ren­pai­neen sää­te­ly­jär­jes­tel­män

Oulun yliopiston tutkimus löysi uuden verenpaineen säätelymekanismin.
Oulun yliopiston tutkimus löysi uuden verenpaineen säätelymekanismin.
Kuva: Mauri Ratilainen

Oulun yliopiston sisätautien tutkimusryhmä on löytänyt aiemmin tuntemattoman mekanismin, joka säätelee verenpainetta, tiedotteessa kerrotaan.

Löydös liittyy erityisesti ylipainon ja lihavuuden aiheuttamaan korkeaan verenpaineeseen.

– Vaikka on tiedetty, että ylipainoisilla ja lihavilla on verenpainetautia enemmän kuin normaalipainoisella väestöllä, ei taustalla olevaa mekanismia ole tähän mennessä pystytty kattavasti selvittämään. Nyt tekemämme löydös lisää ymmärrystä ylipainon ja lihavuuden aiheuttamasta verenpaineen noususta, päätutkijana toiminut sisätautiopin professori Janne Hukkanen kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksen kohteena oli solujen kemiallista ympäristöä aistiva tumareseptori, pregnaani X -reseptori (PXR), joka on keskeinen maksan lääkeaineenvaihdunnan säätelijä. Tutkimuksessa selvitettiin kuinka PXR aktivoituessaan nostaa verenpainetta.

Tiedotteen mukaan löydös tulee avaamaan uusia ovia verenpainetutkimuksen alalla. Se voi  mahdollistaa myös täysin uudella tavalla vaikuttavien verenpainelääkkeiden kehittämisen.

– Esimerkiksi ylipainoisille ja lihaville voitaisiin tarjota tehokkaampia lääkkeitä ja kohdennetumpaa hoitoa, Hukkanen sanoo.

PXR-reseptoria aktivoivat monet lääkkeet, ravinnon ainesosat ja ympäristön kemikaalit. Reseptoria aktivoivia kemikaaleja löytyy esimerkiksi torjunta-aineista, palonestoaineista, muovin lisäaineista ja ympäristön saasteista.

– Tutkimuksemme tuo vahvaa näyttöä siitä, että myös ympäristömme kemiallisella koostumuksella voi olla oma osansa verenpaineen kohoamisessa, Hukkanen sanoo tiedotteessa.