Nokia: Täl­lai­nen on yhtiön yli 60-vuo­ti­nen his­to­ria Oulussa

koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Mainos: Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Kalevan joulun ti­laus­tar­jouk­siin klik­kaa­mal­la tästä.

Oulun yli­opis­ton ryhmä pal­kit­tiin etu­rau­has­syö­pä­tut­ki­muk­ses­ta – tun­nus­tus kan­sain­vä­li­ses­ti kor­kea­ta­soi­ses­ta työstä

Minervasäätiön Medix-palkinto on tänä vuonna myönnetty kahdelle tutkimusryhmälle.

Oulun yliopiston tutkimusryhmälle on myönnetty vuoden 2019 lääketieteen Medix-palkinto.
Oulun yliopiston tutkimusryhmälle on myönnetty vuoden 2019 lääketieteen Medix-palkinto.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Minervasäätiön Medix-palkinto on tänä vuonna myönnetty kahdelle tutkimusryhmälle.

Minervasäätiön Medix-palkinto biolääketieteen perustutkimuksessa on myönnetty Oulun yliopiston tutkimusryhmälle, jota johtaa syöpämolekyylilääketieteen professori Gong-Hong Wei.

Tutkimus on tehty yhteistyössä Turun yliopiston lääketieteellisen genetiikan professori Johanna Schleutkerin tutkimusryhmän kanssa.

Tutkimus havaitsi altistavan geenimuutoksen vaikutuksen 2 738 suomalaisen eturauhassyöpäpotilaan aineistossa. Jos miehellä on tämä geenimuutos, hänellä on suuri alttius sairastua aggressiiviseen eturauhassyöpään.

– Aiemmin on löydetty yhteys, muttei mekanismia sille, miksi ja miten juuri tämä geenimuutos vaikuttaa eturauhassyöpään. Olemme nyt selvittäneet tämän mekanismin tutkimuksissamme analysoimalla suuren määrän eturauhassyöpäpotilaiden näytteitä, Gong-Hong Wei kertoo.

Hän arvioi, että tutkimustulosten hyödyntäminen potilastyössä on mahdollista lähivuosina.

– Tutkimuksen pohjalta voidaan tulevaisuudessa ennustaa luotettavasti, kenellä eturauhassyöpä on vakava ja ketkä selviävät vähemmällä hoidolla tai pelkällä seurannalla. Löydetyt uudet syöpägeenit sekä mekanismit avaavat myös mahdollisuuksia uudenlaisiin eturauhassyövän hoitoihin.

Eturauhassyöpä on maailman toiseksi yleisin syöpä miehillä. Siitä tehdään vuosittain noin 1,1 miljoonaa diagnoosia. Suomessa diagnosoidaan vuosittain 5 000 uutta eturauhassyöpää.

Hoidon kohdistaminen oikeille eturauhassyöpäpotilaille on kansanterveydellisesti tärkeää. Eturauhassyöpä on perinnöllisempi kuin monet muut syövät.

Minervasäätiön Medix-palkinto kliinisen lääketieteen tutkimuksessa on myönnettiin Helsingin yliopiston tutkimusryhmälle, jota johtaa akatemiaprofessori Anu Wartiovaara.

Tutkimuksessa on yhteistyössä dosentti Tiina Ojalan johtaman lastenkardiologiryhmän kanssa selvitetty pienten lasten vaikeiden sydänlihassairauksien geneettisiä syitä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää diagnostiikassa, perinnöllisyysneuvonnassa, hoitojen kehittämisessä ja hoitopäätösten tekemisessä.

Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa.

Minervasäätiön Medix-palkinto on merkittävä vuosittainen tunnustus kansainvälisesti korkeatasoiselle suomalaiselle lääketieteelliselle tutkimukselle. Minervasäätiö täyttää tänä vuonna 60 vuotta, minkä kunniaksi palkintoja myönnettiin tänä vuonna kaksi normaalin yhden sijasta.

Medix-palkinnon jakaa Helsingin yliopisto ja se myönnettiin nyt 32. kerran. Palkintosumman yliopistolle lahjoittaa Minervasäätiö. Säätiö pitää yllä lääketieteellistä tutkimuslaitosta Helsingin Biomedicumissa.

Palkinto myönnetään vuosittain erinomaisesta suomalaisesta tieteellisestä tutkimuksesta, joka on julkaistu yhdessä artikkelissa edellisen vuoden aikana. Tutkimuksen tulee olla biolääketieteen tai kliinisen lääketieteen alalta ja suoritettu kokonaan tai oleellisilta osiltaan Suomessa. Palkinnon saajan valitsee Helsingin, Turun, Tampereen, Itä-Suomen ja Oulun yliopistojen edustajista koostuva paneeli, joka nimetään aina kolmeksi vuodeksi kerrallaan.