
Oulun yliopistollisessa sairaalassa on aloitettu sukusolupankki, jonka avulla pariskunnat, yksin elävät naiset ja naisparit voivat toteuttaa unelmansa lapsen saamisesta hedelmöityshoitojen avulla.
– Etsimme parhaillaan vapaaehtoisia munasolujen ja siittiöiden lahjoittajia, jotta voisimme aloittaa varsinaiset hoidot ensi vuoden alusta. Meillä on jo odottamassa halukkaita sukusolujen vastaanottajia, sukusolupankin toiminnasta vastaava erikoislääkäri Maarit Niinimäki sanoo tiedotteessa.
Pankin avulla lapsettomuushoitoja voidaan tarjota pariskunnille, joilla ei ole omia sukusoluja tai ne toimivat heikosti. Julkisessa terveydenhuollossa koeputkihedelmöityksiä voidaan tehdä korkeintaan kolme kertaa.
Sukusolupankkiin varastoidaan vain OYS:n erityisvastuualueelta kerättyjä lahjasoluja. Sukusoluja ei osteta yksityisiltä toimijoilta.
– Sukusolupankki perustettiin vuosi sitten, ja Valviran lupa saatiin helmikuussa. Korona on viivästyttänyt aloitusta, mutta nyt toiminta alkaa kunnolla, osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen kertoo.
Munasolujen lahjoittajalle maksetaan matkakulut, Kelan päivärahan suuruinen korvaus ja 250 euron kertakorvaus.
Siittiöiden ja alkioiden luovuttajien matkakulut korvataan ja sairaalakäynneiltä saa Kelan päivärahan suuruisen korvauksen. Alkioiden luovuttamiseen tarvitaan molempien osapuolten suostumus.
Kaikki sairaalakäynnit ja lääkkeet ovat lahjoittajille maksuttomia.
– Emme osaa arvioida, kuinka paljon kysyntää voisi olla, mutta on hienoa, että pääsimme aloittamaan. On tärkeää, että alueellinen tasa-arvo toteutuu terveydenhuollossa. Ainakaan hedelmöityshoitojen takia ei tarvitse muuttaa pois pohjoisesta, Morin-Papunen ja Niinimäki kommentoivat.
Munasoluja lahjoittaakseen täytyy olla 20–35-vuotias, siittiöiden lahjoittajilla ikähaitari on puolestaan 20–45 vuotta. Alkioiden lahjoittajilta edellytetään, että he ovat hoidon ajankohtana alle 36-vuotiaita (nainen) tai alle 45-vuotiaita (mies).
Lahjoittajilta vaaditaan terveitä elämäntapoja. Heidän on oltava perusterveitä eikä lähisuvussa saa olla vakavia perinnöllisiä sairauksia.