Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulun yli­opis­to suo­rit­taa ar­keo­lo­gi­sia hau­ta­kai­vauk­sia Py­hä­joel­la: "ar­keo­lo­gia riip­pu­vais­ta ta­val­lis­ten ih­mis­ten ha­vain­nois­ta"

Oulun yliopisto kaivoi Pyhäjoen Pirttikoskella sijaitsevan esihistoriallisen röykkiöhaudan. Haudasta ei löytynyt esineitä tai vainajan jäänteitä. Mukana oli myös opiskelijoita.

Pyhäjoen Pirttikoskella Hopiokalliolla tehtiin viime viikolla arkeologisia kaivauksia. Kaivauksia suoritti Oulun yliopisto.

Kaivausten johtaja Jari Okkonen kertoo, että kyseessä oli esihistoriallinen kaksiosainen röykkiöhauta.

– Tässä oli 5 kertaa 5 metrin kokoinen hautaröykkiö, puoli metriä korkea, hän kertoo haudan koosta.

Asiaan vihkiytymättömän silmiin hauta näytti vain nelikulmaiselta kiviröykkiöltä. Röykkiössä oli kaksi isommista kivistä muodostettua hautarakennetta. Lisäksi kallion pohjan railot oli tasoitettu kivillä.

Hauta oli peräisin varhaismetallikaudelta, eli se oli noin 2500–2000 vuotta vanha. Varhaismetallikausi tarkoittaa aikaa, jolloin pronssi ja rauta olivat vielä harvinaisia, mutta alkoivat yleistyä pohjoisessa.

Arkeologian opiskelija Saana Wälin mukaan haudasta ei löytynyt esineitä tai jälkiä vainajista.

Okkosen mukaan on kuitenkin tyypillistä, ettei tämän aikakauden haudoista löydy mitään. Hän kertoo, että tuohon aikaan koko Suomessa oli käytössä esineetön hautaus. Hautoihin ei siis laitettu esineitä, kuten nykyäänkin. Haudat ovat olleet enemmänkin monumentteja ja muistomerkkejä.

– Tämäkin on toki maltillinen hauta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.