Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Oulun Täh­ti­sir­kus sai 20 000 euron avus­tuk­sen lä­hiö­sir­kus­ta varten

Lasten ja nuorten taidekokemuksiin myönnettiin 1,8 miljoonaa euroa erityisavustuksia. Pohjois-Suomeen avustuksia tuli Ouluun, Kajaaniin, Posiolle ja Rovaniemelle.

Oulun Tähtisirkus sai erityisavustuksen lähiösirkusta varten. Tämä kuva on Tähtisirkuksen perhesirkuksesta. Liinoissa taiteilee Tähtisirkuksen opettaja Uoti Huotari.
Oulun Tähtisirkus sai erityisavustuksen lähiösirkusta varten. Tämä kuva on Tähtisirkuksen perhesirkuksesta. Liinoissa taiteilee Tähtisirkuksen opettaja Uoti Huotari.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 1,8 miljoonaa euroa kulttuurihankkeille, jotka lisäävät lasten ja nuorten taidekokemuksia ja kulttuurielämyksiä tänä ja ensi vuonna. Hakemuksia saapui ennätysmäärä 208. Niistä avustuksen sai 45 hanketta, joiden myötä kulttuurielämyksiä on luvassa 98 000 lapselle ja nuorelle.

Suurimmat erityisavustukset saivat Kansallisgallerian Ateneum omaksi -hanke, Konserttikeskuksen Live, joka vie sirkuksen, tanssin ja teatterin esityksiä kouluihin, sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hanke, jolla tuetaan kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien teossa.

Pohjois-Suomesta avustusta saivat Oulun Tähtisirkus lähiösirkukseen, 20 000 euroa, Kainuun lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ry Korpikino-elokuvakasvatushankkeeseen 21 000 euroa, Monitaideyhdistys Piste ry Rovaniemeltä taidesisältöjen viemiseen peruskoulujen arkeen 74 000 euroa ja Pellon kunta kulttuurikasvatussuunnitelman sekä osallistavan lastenkulttuurin toimintamallin luomiseen 8 550 euroa.

Kansallisgallerian hanke Ateneum omaksi kattaa koko maan sekä Suomi-koulut ulkomailla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustushaun tarkoituksena oli paikata korona-aikana syntynyttä vajetta mahdollisuuksissa osallistua kulttuurin.

Kansallisgallerian Ateneum omaksi -hankkeessa 5.–6.-luokkalaiset kutsutaan oppaan johdolla tutustumaan Ateneumin taideaarteisiin virtuaalisesti. Tarkoitus on luoda museoiden ja taidelaitosten käyttöön uusi virtuaalivierailumalli. Toteutuksessa on mukana 400 koululuokkaa ja niiden opettajat, 20 Ateneumin yleisötyön ja taideopastuksen ammattilaista sekä 300 kulttuuriorganisaatioiden edustajaa. Hanke kattaa koko maan sekä Suomi-koulut ulkomailla.

Konserttikeskuksen Live – esittävän taiteen kohtaamisia kouluihin -hanke vie kouluihin sirkuksen, tanssin ja teatterin esityksiä, kun perinteisesti oppilaat ovat päässeet kouluissa ainoastaan konsertteihin. Uuden esittävän taiteen kiertuemallin takana on Konserttikeskuksen sekä Teatterin, Tanssin ja Sirkuksen Tiedotuskeskusten yhteistyö. Esitykset painotetaan alueille, joilla kulttuuritarjontaa on vähän.