Oulun su­mu­te­is­kun oi­keu­den­käyn­ti alkaa Jy­väs­ky­läs­sä

Oulussa kesällä 2012 tapahtuneen pippurisumuteiskun oikeudenkäynti alkaa tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä.

Oulussa kesällä 2012 tapahtuneen pippurisumuteiskun oikeudenkäynti alkaa tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä.

Syytettynä on vuonna 1990 syntynyt mies, jota syytetään poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta, kokouksen estämisen yrityksestä ja pahoinpitelystä.

Miehen epäillään sumuttaneen kaasua vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakson kasvoille heinäkuussa 2012 Oulun Kirkkotorin koulutuskeskuksessa pidetyn North Pride 2012 –tapahtuman oheistilaisuudessa. Koivulaakson oli määrä pitää tilaisuudessa puhe äärioikeiston vähemmistöihin kohdistamasta väkivallasta. Koivulaakso oli mukana kirjoittamassa Suomen äärioikeistoa käsittelevää kirjaa, jossa mainitaan Suomen Vastarintaliike.

Vuonna 1990 syntyneellä miehellä on yhteyksiä kyseiseen liikkeeseen. Sisäministeriön luokittelee Suomen Vastarintaliikkeen organisoiduksi, demokratianvastaiseksi ja militantiksi liikkeeksi, joka on potentiaalisesti vaarallinen.

Myös Jyväskylän kirjastopuukotus käsittelyssä

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa yhdeksältä. Samassa oikeudenkäynnissä käsitellään myös Jyväskylän kirjastossa vuoden  2013 tammikuussa tapahtunutta puukotusta. Kirjastossa pidettiin tuolloin Suomen äärioikeistoa esittelevän kirjan kirjoittajien avoin yleisötilaisuus, jonne yritti päästä sisään ihmisiä väkivaltaisessa kahakassa.

Syyttäjä vaatii kahdelle luentosaliin pyrkineelle henkilölle tuomiota poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä ja kokouksen estämisen yrityksestä. Toista heistä syytetään myös törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä. Hän on samainen vuonna 1990 syntynyt mies, jota syytetään siis sekä Oulun sumuteiskusta että Jyväskylän kirjastopuukotuksesta.

Kolmatta henkilöä epäiltiin poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä ja kokouksen estämisen yrityksestä, mutta hänen osallisuudesta ei löytynyt poliisitutkinnassa näyttöä ja syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen. Myös neljännen, avunannosta epäillyn henkilön osalta syyttäjä jätti syytteen nostamatta.

Luentosalin ovella oli kaksi henkilöä. Heitä syytetään pahoinpitelystä. Oikeudenkäynnissä puidaan myös muita, lievempiä rikosnimikkeitä. Se jatkuu keskiviikkona.

Jutta korjattu. Kirjastopuukotus tapahtui vuoden 2013 tammikuussa, ei viime vuoden eli 2014 tammikuussa kuten jutussa aiemmin väitettiin.